Jeden národ, jedna ríša, jeden vodca?

5. júla 2022, durilamichal, Politika Spoločnosť

 

 

Čo bolo bolo, dnes je dnes. Poďme ale do súčasnosti. Poznačenej: a) špeciálnou operáciou na odstránenie nacistov, b) otvorenou vojnou, či c) ozbrojeným konfliktom.

 

Výzvy a potvrdenia nekonečnej a neprestrielnej jednoty sú príkazom každého „predslovu“. Z vyššie uvedeného je však zrejme, že nejde o celkom nový fenomén. Už kedysi tu podobné výzvy zneli. Aj preto sa obávam, že takýmito vyjadreniami sa jednotliví aktéri priamo vmiešavajú do spolku, ktorý pred desaťročiami tiež vyzýval na nekonečnú jednotu. Jednotu národa, jednotu ríše a jedného vodcu. Nepripomínajú aj vám tieto výzvy niečo známe?

 

A prirovnávanie politického oponenta či geopolitického protivníka k Hitlerovi je nielen bežné, ale pre niektorých škrabákov povinnou jazdou.

Asi nevedia, že Hitler, to nebol len vodca v čase vojny, to nebola len vojna. Ale že bol už šesť rokov pred vojnou ríšsky kancelár, či ináč povedané predseda vlády. A tých šesť rokov sa tiež vehementne činil budovaním a posilňovaním obrany svojho národa, svojej ríše, proti „vonkajším i vnútorným nepriateľom“. V Ríši tiež začalo platiť kopu zákazov. Modernizácia armády, zvyšovanie výdavkov na obranu bolo príkazom dňa a bolo také výrazné, že viedlo k obrovskej inflácii. Nepodobá sa to čomusi aj vám?

Lebo Hitler bol totiž už vo voľbách do Ríšskeho snemu v júli 1932 úspešný a prezident Paul von Hindenburg  30. januára 1933 menoval Hitlera ríšskym kancelárom.

https://sk.wikipedia.org/wiki/Adolf_Hitler

 

A v roku 1933 išli nacisti do volieb s ústredným heslom: ,,EIN VOLK, EIN REICH, EIN FÜHRER“ (jeden národ, jedna ríša, jeden vodca), a tieto voľby jednoznačne vyhrali. Ich výsledky urobili z Hitlera skutočného FÜHRERA. Až potom, o päť rokov neskôr, prišla vojna … Skutočná vojna.

https://www.csfd.sk/film/52312-adolf-hitler-una-guida-un-popola-una-nazione/recenzie/

 

Bolo by preto dobré a možno aj rozumné, keby na to súčasní politickí vodcovia, veľakrát majitelia pravdy aj rozumu, prirovnávajúci svojho protivníka k Hitlerovi, nezabúdali a pozreli sa aj na seba. Či HO „náhodou“ sami nenapodobňujú, či sa „náhodou“ sami nečinia podobne ako ON. Lebo Hitler, to nebolo iba obdobie vojny.