Zelenského revanš?

25. apríla 2022, durilamichal, Politika Spoločnosť

 

Ťažko započuť súčasného aktéra, ktorý by vyzýval a robil kroky k ukončeniu vojny. Prevahu majú štváči pripravení dodávať ďalšie a ďalšie zbrane, prípadne aj bojovníkov, len vojna a zabíjanie nech neustane. Situácia je riadne pripravená. Ani sám Zelenský kým mohol rokovať, aby k takémuto vyostreniu nikdy nedošlo, to s vervou a pompou odmietal. Iba sa zastrájal až vyhrážal, že všetko vyrieši silou.

 

Chvíľami mi to pripadá ako revanš prezidenta Zelenského banderovcom, za vraždenie všetkých „neukrajincov“ v časoch druhej svetovej vojny. Aj Zelenský má vraj židovský pôvod a tak by takýto revanš aj bol pochopiteľný. Lebo Židia patrili k najviac „loveným“ a vraždeným banderovcami aj „nebanderovcami“.

 

Preto pokračoval v ubezpečovaní Ukrajincov, že najsprávnejší až jediný správny postoj je banderovský a aj vyznamenania im udeľoval? Začal s tým už ale prezident Juščenko, ktorý udelil Banderovi vysoké štátne vyznamenanie – titul Hrdina Ukrajiny in memoriam. To neskôr ukrajinský súd Banderovi odobral. Za posledných pár rokov mnohí obyvatelia Ukrajiny nastali uctievať ideológiu Stepana Banderu ako najsprávnejší svetonázor. Aj mu pripravili oslavné sprievody. No a teraz, Zelenský neustálym poháňaním do vojny, nechá „ostatný svet“ rozhodnúť čo so všetkými banderovcami aj „nebanderovcami“ urobí.

 

Lebo vie, že ideológiu a počiny banderovcov v takýchto vojnových časoch vždy nejaký vojenský či kultúrny historik pripomenie. A tak stačí udržiavať vojnu, rad na to príde. A prezident Zelenský to môže považovať za svoj osobný, nepropagovaný prínos, k vyrovnaniu sa s minulosťou. A možno Zelenský v tom ani nejde sám.