Plyn za ruble? Bez poníženia to možno nebude schodné.

27. marca 2022, durilamichal, Ekonomika Politika

 

Prečo? Lebo ruble nemáme. A kúpiť ich môže byť nereálne, lebo nemáme za čo. Totiž predajca plynu nechce ani eura ani doláre. Nechce ich, lebo ich má dostatok a západná genialita rozhodla, že za tie eura a doláre Rusku nič nepredá. A potvrdila, že zmrazila pred použitím tieto ruské aktíva uložené v západných bankových domoch, čím dokázala, že eura a doláre sú nesúcou menou. Čím teda zaplatíme za nákup rubľov?

 

Schodná cesta existuje. Tá však znamená poníženie. Bude nutné zrušiť sankcie, zrušiť aspoň niektoré embarga na obchod s Ruskom a získať ruble za Rusku predávaný tovar alebo za predaj tovaru komukoľvek inému, ale za ruble. A toto po urážlivých vyhláseniach západných politikov, po osobných urážkach, môže byť veľký problém. V ich dôsledku to môže viesť skutočne k zastaveniu nákupu a predaja plynu medzi EÚ a Ruskom. Nuž vyčkajme.

 

Osobne sa dávno čudujem každej krajine, ktorá sa nesnaží podporiť predaj svojich produktov aj za vlastnú menu. Takýto krok vždy prispeje k upevneniu postavenia vlastnej meny v sústave manévrov finančného sveta. Takýto krok som očakával aj od Ruska. Pochopiteľne, že v iných časoch by vôbec nebol predmetom dnešných špekulácií.

 

Na reakciu ministra Sulíka na tlačovke v tom zmysle, že Rusko si v tomto prípade môže samo určovať kurz rubľa, keďže je to jeho mena, čo EU nebude môcť akceptovať, sa čudujem, že sa nenašiel jediný z prítomných novinárov, ktorý by sa pána Sulíka opýtal, či to takto, že sami určujú kurz, robia aj USA s dolárom či EU s eurom.