Pomôžeme menej rozvinutým krajinám . . .

13. januára 2022, durilamichal, Ekonomika Politika Spoločnosť

 

V týchto časoch plných veľmi nehumánnej aj tragickej migrácie, najčastejšie v dôsledku ozbrojených konfliktov, zaznie občas aj zvolanie o snahe pomôcť postihnutým krajinám priamo v nich. Aby sa predišlo práve tejto nechcenej migrácii. Zámer skutočne veľmi chvályhodný!

 

Naproti tomu neznie vôbec humánne výkrik ministra hospodárstva BRD Roberta Habecka, „Nemecko potrebuje väčšiu migráciu, aby sa vyhlo nedostatku pracovnej sily“. spravy.pravda.sk/  Ono to vyznieva nakoniec tak, že tie konflikty v menej rozvinutých krajinách nevznikajú len náhodne.

 

Aj u nás doma sledujeme určitú imigráciu a emigráciu. Odchádzajú nám už študenti študovať do zahraničia a mnohí z nich sa nevracajú. Odchádzajú nám aj už vyštudovaní odborníci. V tomto čase upozorňujú média najmä na odchod lekárov a ďalšieho zdravotníckeho personálu, či informatikov, ale aj robotníckych majstrov. Nazývame to únik mozgov, ktorý nám spôsobuje významné škody a komplikácie. Dokonca sa objavujú aj návrhy, ako zastabilizovať týchto ľudí, aby neodišli.

 

Nuž, ale vráťme sa domov a do ostatného vyspelého sveta. Ako naplniť zámer pomoci menej rozvinutým krajinám, ktorý tieto vyspelejšie štáty deklarujú?

 

Jedným z prvých návrhov a veľakrát aj posledným, ako pomôcť menej rozvinutým krajinám je, udeliť víza a pracovné povolenia ich vzdelaným odborníkom. A prijímať ďalších a ďalších odborníkov, ktorých si vychovali menej rozvinuté krajiny a na výchove ktorých vyspelé krajiny šetrili a šetria. A udeľovať im prisťahovalecké či pracovné povolenia. Využiť všetky dostupné príležitosti, ako ešte viac využiť pre seba potenciál slabších, ako ešte viac sťažiť a skomplikovať hospodársky rozvoj a napredovanie slabších!

 

No veľmi dojemné! Teda to, čo sa nám nepáči, čo nám spôsobuje škody, tak tým budeme pomáhať iným!? Veľkolepé! A veľkohubé! Tak vyzerá pomoc od „vyspelých“ krajín. Od vyspelých darvinovcov. Od vyspelých kultúr. Od kultúr, ktoré sa nehanbia poúčať iných. Poúčať o morálke, o pravde, o ľudských právach, o spoločenskom pokroku, o mieri … Už by sa mohli začať hanbiť. Ak oni nie, tak aspoň ich obdivovatelia a poskokovia!

Chce sa mi skríknuť: Hanba vám!