Založ si blog

Prečo antisemitizmus? Veď žiadny dôvod neexistuje.

 

Aj počas návštevy pápeža sme si museli vypočuť výzvu o nutnosti boja proti narastajúcemu antisemitizmu. Neviem, ako to malo korešpondovať so štátnou a dušpastierskou návštevou Slovenska, ale stalo sa. To ma primelo si opäť pozrieť do židovských kníh.

 

Ak existujú neporozumenia či nebodaj priame rozbroje medzi jednotlivcami, skupinami či celými národmi, je pravdepodobné, že na tom majú všetci účastníci sporov svoj podiel. Nemožno podiel jednej, ktorejkoľvek strany nevidieť a prejudikovať závery o zodpovednosti strany druhej, podľa politických, kamarátskych či rodinných protekcií a preferencií.

 

Pokiaľ ide o samotné slovo antisemitizmus, za ten je považované nepriateľstvo voči skupine národov. Dnes sa však vzťahuje takmer výlučne na Židov. Preto nazrime, v rámci hľadania priestoru pre vzájomné porozumenie, do židovského učenia, do židovskej ideológie, ktorá okrem iného obsahuje i nasledujúce ustanovenia, v reči učiteľov židovstva, imperatívy. Nuž hľaďme::

 

V knihe Exodus 3-20 čítame: Preto zdvihnem svoju ruku a budem biť Egypťanov všetkými svojimi zázrakmi, ktoré na nich vykonám. Potom vás (Egypt) prepustí. -21: A vzbudím tomuto ľudu priazeň v očiach Egypťanov, takže keď pôjdete preč, nedajú vám odísť naprázdno. -22: Ženy si vyžiadajú od svojich susediek a spolubývajúcich zlaté a strieborné predmety a naložíte ich na svojich synov a na svoje dcéry, a tak vyplienite Egypt.

Teda mamon, drahé veci a cudzí majetok sú pre židovského boha najdôležitejšie. Toho boha si ustanovili sami. A to má byť najdôležitejšie aj pre židovské pokolenia. Vari sa to niekomu nepáči? Vari preto by sa niekto nesnažil kamarátiť so Židmi?

 

V knihe Deutoronómium, v 1-8 čítame:

Keď prišli do zasľúbenej zeme (Palestíny): Hľa, dávam vám túto krajinu. Vojdite do nej a vlastníte ju! O nej prisahal Pán Abrahámovi, Izákovi a Jakubovi, že ju dá im a ich semenu po nich.

Teda Boh prisahal ľuďom (viacerým) a musel svoju prísahu dodržať. No kto by si to pomyslel akú povinnosť uložili samotnému bohu. A že im prisahal dať zem, ktorú tisícročia predtým dal iným …

 

V piatej knihe Mojžišovej,(Deutoronómium) v 7-16 stojí:

Pohltíš všetky národy, ktoré ti vydá Hospodin, tvoj Boh, tvoje oko sa nad nimi nezľutuje, ani nebudeš slúžiť ich bohom.

No kto by toto nechválil a nemiloval? Nie? Najmä: tvoje oko sa nad nimi nezľutuje.

 

v 14-21 stojí: Nejedzte nijakú zdochlinu! Cudzincovi, ktorý je v tvojich bránach, môžeš ju dať a smie ju jesť …, lebo ty si pre Hospodina, svojho Boha, svätým ľudom.

No nie je to pekné? Priateľské?

 

Alebo: 15-1 … Na konci každého siedmeho roka odpúšťaj dlžoby. Každý veriteľ nech odpustí, čo požičal svojmu blížnemu, nech to nevymáha na svojom blížnom ani na svojom bratovi. Na cudzincovi to smieš vymáhať, avšak svojmu bratovi odpusť čo máš uňho. Len aby nebolo u teba chudobného! Lebo Hospodin ťa plne požehná v krajine, ktorú ti dá Hospodin, tvoj Boh zaujať do dedičného vlastníctva. … Lebo Hospodin ťa požehná ako ti sľúbil, a ty budeš požičiavať mnohým národom, ale ty sám si nebudeš požičiavať, budeš vládnuť nad mnohými národmi, ale ony nebudú vládnuť nad tebou.

Vari na základe tejto ideológie môže niekto pochybovať o láskavom vzťahu a prístupe Židov k iným národom? K cudzincom?

 

Alebo v 23-20: Neber od svojho brata úrok od peňazí, ani úrok od potravy ani úrok od nijakej veci, čo sa požičiava. -21: Cudzincovi smieš požičať na úrok, ale svojmu bratovi nedávaj na úrok, aby ti požehnal Hospodin, tvoj Boh, pri každom podujatí v krajine, ktorú ideš zaujať.

Teda, ideš do krajiny nie sa tam usadiť, ale ju zaujať. No môže toto niekomu vadiť?

 

A ani nebudem širšie rozoberať prísľuby židovského boha Židom, že budú hore nie dole, že budú hlavou nie chvostom, že cudzinci im budú stavať domy …

 

A tak sa pýtam a čudujem, prečo sa do omrzenia opakujú výzvy na elimináciu antisemitizmu. Veď žiadny „rozumný“ dôvod na existenciu antisemitizmu neexistuje. No nie? Komu by sa aj chcelo a najmä prečo stať sa antisemitom? Aký dôvod by už len taký  človek, milujúci svoju rodinu a krajinu, mohol mať.

 

 

 

Socializmus  –  kapitalizmus – stačilo!

26.03.2024

Dnešná politická situácia smeruje späť do komunizmu, s prechodným obdobím demokracie, avšak už nie do všeľudového či štátneho, ale do komunizmu celkom súkromného! Teda politiku štátu či spoločnosti už nebudú určovať ľudové vrstvy, v ktorých bude zastúpená celá štruktúra spoločnosti, ako v ére socializmu, ale iba vybraní zástupcovia oligarchov [...]

Vy nebojujete za nič, preto budete zničení

13.03.2024

Nemáte nijaký ľudský cieľ. Iba rozoštvávanie! Ženiete ľudí do vzájomného zabíjania sa a ukájate sa tým! A presviedčate iných, že ste na správnej strane. Na strane vojnových štváčov a vojnových zločincov. Štváčov a zločincov, ktorí sa ukájajú z napáchaných škôd na ľuďoch, na hospodárstve, na krajine! Zastavenie bojov označujete za [...]

Ochrana spotrebiteľa pred nepravdivou reklamou

12.03.2024

Aktivisti ochrany spotrebiteľských práv aj Európska komisia pripravujú pravidlá pre zlepšenie ochrany spotrebiteľa najmä pred nepravdivými ponukami spočívajúcimi v zľavách z ceny, ktoré zaváňajú klamstvom. Napríklad v tom, že zľava je vykresľovaná „nechtiac“ či omylom z čudných, vyšších cien. A pripravujú pravidlá: z akej ceny sa musí [...]

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

Mahmúd Abbás

Palestínska samospráva má novú vládu

28.03.2024 14:51

Jej predsedom bude dlhoročný poradca prezidenta Muhammad Mustafá.

Krišjanis Kariňš

Šéf lotyšskej diplomacie Kariňš odstupuje pre trestné stíhanie

28.03.2024 14:37

Lotyšská generálna prokuratúra rozhodla o začatí trestného stíhania v súvislosti s jeho výdavkami na leteckú dopravu vrátane využívania súkromných lietadiel.

Jana Bittó Cigániková

SaS kritizuje prerozdelenie peňazí v zdravotníctve, žiada zrušenie tzv. prerozdeľovacej vyhlášky

28.03.2024 14:36

Kompetenciu prerozdeľovať peniaze navrhuje presunúť na zdravotné poisťovne.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 227
Celková čítanosť: 643449x
Priemerná čítanosť článkov: 2835x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy