Toto potrebuje mesto Žilina?

17. augusta 2017, durilamichal, Ekonomika Politika Spoločnosť

Pred pár dňami (15. alebo 16. 8) som zachytil v spravodajstve RTVS, že v Bytčici chátra kaštieľ a dve penzistky ho veľmi potrebujú pre napĺňanie svojho poslania. No a aby mali kde toto svoje poslanie vykonávať, hodil by sa im presne tento kaštieľ.

 

Z celej tejto relácie som vyrozumel, že terajší majiteľ, ktorý nehnuteľnosť kúpil s cieľom jej ďalšieho predaja, ju chce konečne predať. Predať ju chce za 3,1 mil. €, čo je päťnásobok ceny, za ktorú ju kúpil. Nuž je potrebné konečne nájsť kupca. A tým by mohlo byť mesto Žilina, ktoré za 3,1 mil. potrebuje kúpiť práve túto ruinu. No a za ďalších možno 10 mil. ju sprevádzkovať do stavu vyhovujúceho normám. Lebo nič lepšie a lacnejšie pre dve penzistky v Žiline neexistuje ani sa nedá zaobstarať. A pomôcť možno bude musieť aj RTVS.

 

Zaujala ma táto správa, nakoľko plne zodpovedá marketingovým pravidlám pre „čerpanie“ verejných peňazí. Štátnych či komunálnych. Jednoducho je potrebné vytvoriť „dopyt“, najlepšie celospoločenský, no a potom ho už len obetavosťou príslušných movitých politikov napĺňať. A už sa vyjadril v zmienenej relácii aj primátor mesta pán Choma s konštatovaním, že cena sa mu zdá vysoká, ale je pripravený s predávajúcim ďalej rokovať. To, že za 0,1 mil. je mesto schopné zaobstarať vyhovujúcu miestnosť aj pre štyri penzistky ani slovo.

 

A ktohovie, či terajší majiteľ už ten kaštieľ aj zaplatil. Nie je náhodou stále evidovaný u žilinskej nemocnice, od ktorej to kúpil (podľa slov relácie) ako neuhradená dlhodobá pohľadávka? Zažil som v mojej praxi aj to, že nový majiteľ bol už aj zapísaný v katastri nehnuteľností ako nový majiteľ (niekoľko rokov), ale kúpu nehnuteľnosti nezaplatil. A potom už závisí iba od predávajúceho, ako intenzívne sa bude domáhať svojich peňazí a úhrady kúpnej ceny.

 

A nakoniec, až sa bojím pýtať, aj keď len sám seba, či predávajúcim nebol v tomto prípade štát alebo priamo mesto Žilina (ako majiteľ či správca nemocnice), ktorá má byť teraz spätným kupcom. Iba za päťnásobok ceny … Nuž niektorí podnikať jednoducho vedia.  Aj v Žiline.

 

Viac o kaštieli sa dá vidieť aj na:  https://www.youtube.com/watch?v=MG-uxSuPJLQ