Komu nadpriemerné platy?

9. októbra 2015, durilamichal, Ekonomika Politika Spoločnosť

 

Nuž kto by nechcel. Dožičil by som ich každému, ak by to bolo možné. Učitelia v tom ale majú jasno. Chcú 1,2 násobok priemeru. Lebo terajší priemerný plat učiteľov základných a stredných škôl, 950 €, je nevyhovujúci.

 

Nechcem pochybovať o zásluhách učiteľov, ale keď dokázali tak presne spočítať aký nadpriemer máme platiť im, mali by nám povedať aj to, kto z nás má zarábať podpriemer, aj aký. Teda kto ako hlboko pod ich aj pod svojimi potrebami, aby im bolo dobre.

 

Preto moje zvolanie k učiteľom (alebo radšej učiteľkám?): Kto má zarábať podpriemerne? A aký má byť tento podpriemerný plat?

 

Budem ich hlas veľmi pozorne počúvať. Svojou odpoveďou ušetria ministrovi financií kopec starostí a možno sa stanu jeho hlavnými poradcami. A ja sa možno dozviem, koľko by mi nadelili.

 

A nikomu nech ani nenapadne porovnávať, či absolventi našich škôl chodia za prácou do zahraničia alebo naopak. Či zahraniční chodia za prácou k nám. Nech nikomu ani nenapadne porovnávať na akých pozíciách sa zamestnávajú absolventi našich škôl v zahraničí a na akých pozíciách sa zamestnávajú absolventi zahraničných škôl, keď prídu k nám. Myslím zahraničie, ktoré sústavne majú v hľadáčiku naši učitelia a ktoré nám z času na čas pripomenú.

 

Podobne by sme sa mali opýtať všetkých, ktorým je jasné, aký nadpriemerný plat im patrí, kto má dostávať podpriemerný, a aký plat, aby im to stačilo. Dovtedy sa však uspokojím s odpoveďou učiteľov. Je to predsa najvzdelanejšia vrstva spoločnosti, tí to musia vedieť najlepšie.