Veľkonočná. Tú mrcinu nech opatruje slúžka z Východu

3. apríla 2015, durilamichal, Spoločnosť

 

Opäť sú sviatky, pre kresťanov najväčšie. Pri takých príležitostiach vedia mnohí neužitoční zdôrazňovať, že Európa je kresťanská a že práve kresťanstvo najviac ovplyvnilo vývoj Európy a jej napredovanie. Možno, nedokážem to posúdiť dosť presne. Čo však dokážem posúdiť, to je správanie sa dnešných tých, ktorí si rozvoj a napredovanie Európy prisvojujú.

 

Áno, sú to aj rôzne kresťansko-demokratické či kresťansko-sociálne strany a frakcie, samozrejme pravicové, ktoré sa pýšia najväčšou voličskou podporou v západnej Európe a tým aj najväčším podielom na vládnej, výkonnej moci v štátoch Európy. A práve k nim sa snažia do politického košiara či frakcie vstúpiť, resp. už vstúpili politické strany našej krajiny. A ešte sa aj pýšia tým, kto skôr, či koho medzi seba západní kresťanskí demokrati neprijali …

 

Pozrime sa na vec ale z iného uhla pohľadu. Starý Západoeurópan či Západoeurópanka, ktorí potrebujú pre svoj život fyzickú pomoc, si najmú slúžku z Východu. Majú síce vlastné deti, ktoré sami vychovali podľa svojich vzorov, tie sa ale o nich starať odmietajú. Nuž, pripusťme, že to nie sú až takí kresťania ako sa tvária ich a naše politické strany a že sa spoľahnú radšej na slúžku ako na seba.

 

Prichádzajú však najväčšie či najslávenejšie kresťanské sviatky, ako sú Veľká noc či Vianoce. Sú to sviatky, ktoré takmer všetci ľudia radi trávia v kruhu rodiny a ktorým to dožičené nie je, sú aj smutní. Sú to sviatky, ktoré sú spojené aj s niekoľkými dňami voľna. Aby rodina či priatelia mohli skutočne pobudnúť spolu. Sú to chvíle, počas ktorých nejde len o slávenie samotných sviatkov, ale aj o výchovu mladej generácie, o jej učenie o podstate a význame tých sviatkov a o ukázanie osobného príkladu zo strany starších v rodine, ako tieto vzácne chvíle osláviť, zužitkovať. Pre seba i pre dobré vzťahy s ostatnými ľuďmi.

 

Čo sa však udeje v Západnej, chce sa mi povedať kresťanskej rodine, kde slúžka z Východu opatruje starého človeka? Dozvie sa, že na žiadne sviatky ona domov nejde! Nemôže! Doma je tá druha, s ktorou sa strieda na turnusy. Ona musí posluhovať! A prečo sa na tých pár dní o tohto človeka nepostarajú jeho úspešné deti? Nuž, lebo oni sa o tú mrcinu starať nebudú. Nech sa o ňu stará slúžka. Áno, je to preto!

 

Ako ich, svoje deti, teda títo Západní kresťania vychovali a ďalej vychovávajú? To toto je ten smer, kam máme kráčať s nimi?

 

A týmto svojim správaním sa k „slúžkam“ nielenže ukazujú svoj úpadok a to, akou spodinou z pohľadu humánnosti sú. Svojim arogantným správaním mimoriadne negatívne ovplyvňujú aj situáciu v rodine tej „slúžky“ a zasievajú túto aroganciu aj sem. Totižto, v rodine slúžky to vyzerá tak, že mama uprednostňuje peniaze pred vlastnou rodinou, Že vlastná rodina, často krát aj nie dospelé deti, manžel, či aj vlastní rodičia a celé sviatky, sú pre ňu menej dôležití než žobrácke peniaze. A tento poznatok si odnesú jej deti do života.

 

Toto potrebujeme? Aby sa naše deti o pár rokov správali ako tie Západné? Aby tú mrcinu nemuseli vidieť ani na dva či tri dni v roku?