Veľkokapitalistom vlastný štát

20. septembra 2014, durilamichal, Politika Spoločnosť

Mám takú túžbu, podarovať kapitalistom a superkapitalistom vlastný štát. Alebo hoci aj kontinent. Budú si tam žiť len samí kapitalisti. Budú si žiť v blahobyte a vôkol seba budú vidieť iba blahobyt. Budú nekonečne šťastní a konečne nekonečne spokojní.

 

Kam sa pozrú, uvidia iba samé krásne dokonalosti a kapitalistický blahobyt. Dokonale čisté chodníky a cesty bez jám, reklamne sa čistotou trblietajúce toalety a kapitalistické bazény, samé luxusné reštaurácie a iba zdravé potraviny, sami spokojní spoluobčania, teda spolukapitalisti.

 

Nebudú musieť nikoho zamestnávať, starať sa o nedobrých a nehodných zamestnancov, ktorým musia platiť viac ako si títo zaslúžia a nebudú si musieť pýtať od žiadneho štátu či Únie dotáciu na ich platy.

 

Nebudú musieť vídať ľudí v lacnom či chatrnom oblečení, nebudú musieť byť svedkami tlačeníc pri zlacnených výpredajoch, nebudú musieť byť svedkami štrajkov či iných nepokojov, nebudú musieť v miliónových limuzínach jazdiť po spoločných cestách s lacnými šunkami.

 

My si zatiaľ budeme gazdovať tak, aby sa každému ako tak ušlo na slušný život. Produktivitu práce máme násobne vyššiu ako pred rokmi takže problém to nebude. Budeme gazdovať trocha tak, aby každý mal možnosť sa živiť vlastnou a užitočnou prácou. Aby hlavným a podľa možnosti aj jediným rizikom pre postačujúci proletársky blahobyt a spokojný život bola lenivosť.

 

Hravo sa to dá. Veď pre spokojný život sa dá vystačiť aj s desiatimi či dvadsiatimi eurami na deň. Problémom sú tí, ktorým na deň nestačí ani milión. Preto im treba umožniť aby si žili bez príťaže, ktorou sú chudobné masy, ktoré im z tých miliónov ujedajú. Kapitalisti sa vraj už aj tak nevládzu starať o všetkých a financovať ich. Veď práve preto musia dostávať rôzne dotácie a daňové úľavy.

 

Sám si s tým ale akosi neviem poradiť. Neviem, ako by sa to dalo zorganizovať. A bol by som naozaj veľmi rád. Lebo som presvedčený, že by sa tým uľavilo všetkým kapitalistom. Možno aj nám, obyčajným ľuďom.

 

Zatiaľ mi nie je celkom jasné, kto tie dokonale čisté chodníky a toalety superkapitalistom vybuduje a uprace a kto im vypestuje a naservíruje tie biopotraviny. Ale superkapitalisti si s tým určite poradia. Hlavne nech im pritom nik neschopný nezavadzia.