Slovenčina, reč sluhov?

21. septembra 2012, durilamichal, Ekonomika Politika

 

 

Takže úľav na dani zo zisku sa zachcelo nenásytným! A to máme jednu z najnižších daní na svete. Lebo vraj budú investovať!  Už ani nebudú zamestnávať, budú iba investovať. Pokiaľ ide o zamestnanosť, nebudú vraj vyhadzovať ľudí z práce.

 

Nuž pozrime sa na tento manéver, ktorého jediným úmyslom je kamuflovať korupciu medzi nenásytnými.

 

Každý náklad, investičný či prevádzkový prechádza celý do nákladov firmy. V súčasnosti sú odpisové pravidlá stanovené tak, že drvivá väčšina strojno-technologických zariadení prejde do nákladov firmy v priebehu štyroch až šiestich rokov. To znamená, že v priebehu tých pár rokov, prenesie kapitalista všetky náklady investície do nákladov firmy. O celé tieto investície zníži zisk svojej firmy. Tak to káže zákon!

 

Takže akú úľavu chce ten hulvát nenásytný?

 

Legálne znižuje zisk o celé investície! Všetky investície má uhradené. Možno až preplatené. Tak čo ešte chce? Chce aby sme mu investície zaplatili niekoľkokrát? Lebo vie akých synov a dcéry máme „na čele“?

 

Alebo mu túto fintu poradili sami najlepší synovia tohto národa? Ktorí si takto už roky u tohto kapitalistu privyrábajú? A bez hanby tvrdia, že je to jediná možnosť? Pritom každý čo len trocha zdatný ekonóm vie, že práve dane nútia podnikateľa investovať, aby platil nižšie dane!! Lebo investíciami posilňuje a zväčšuje vlastný podnik a znižuje zisky.

 

Aj s tým nevyhadzovaním ľudí z práce to bude podobné. Škeriaci sa zástupca firmy bude vyhlasovať, že žiadnych pracovníkov nevyhodia, podobne škeriaci sa politik bude ubezpečovať národ, že mu zabezpečil spásu a personálna agentúra poskytujúca zamestnancov danej firme zníži počet agentúrnych pracovníkov o pätinu či viac. Aké dokonalé!

 

Zaráža ma aj iná skutočnosť. Účtovné pravidlá ovláda v našej spoločnosti niekoľko desiatok tisíc ľudí. Ako je možné, že si voči takejto sile, politici a kapitalisti dovoľujú také hulvátstvo? Naozaj majú pravdu tí čo hovoria, že slovenčina je reč sluhov? Lebo ako ináč dopadne každý, ktorého synovia po celom svete hľadajú, komu by sa zapredali?