Založ si blog

Kedy vznikne Goralsko? Alebo: O slovenskej zvrchovanosti.

 

 

Už utíchli vášne spojene s vznikom Slovenska, aj keď v Prahe si stále môžete v Národnom múzeu bezplatne pozrieť peknú výstavu „K storočnici vzniku Československa“, pričom si možno tiež budete musieť počkať vyše hodiny v rade pred Múzeom. Je tam stále nával.

 

Už utíchli aj spevy na oslavu veľkého počinu s názvom Deklarácia slovenského národa. Nuž možno je už vhodný čas na zamyslenie sa nad touto témou …

 

Základom sa vraj stala, aj štátny sviatok dostala, Deklarácia slovenského národa.  Čo keby tak urobili všetci? Gorali, Rusnaci, Šarišania, Honťania, Záhoráci, Hornouhri …? Čo keby tak všetci si nárokovali to čo vraj „Slováci“? Lebo toto, Deklaráciu slovenského národa, považujú mnohí za oprávnený základ vzniku samostatného štátu.

 

Na základe umelo vytváranej jazykovej odchýlky? A či je táto menšia medzi „úradnými“ slovenčinou a češtinou než medzi slovenčinou a gorallštinou? Než medzi slovenčinou a rusnáčtinou? šarištinou? hornouhorštinou? A táto jazyková odchýlka viedla k rozbitiu fungujúceho štátu.

 

Uvedomujú si „Slováci“, že boli jediní v Československu s takouto, dnes už je dokázané, že rozbíjačskou, deklaráciou? Ani Česi, ani Moraváci, ani Gorali, dokonca ani Sudeti, ale ani nik iný, sa nepodujal už pri zrode slovanského štátu v tomto teritóriu na vyhlasovanie Deklarácii súcich na jeho budúce rozbíjanie. Áno, aj toto treba priznať a prisúdiť Deklarácii slovenského národa. Bola jediná!

 

A toto má byť pre dnes narodených poučenie z histórie? A plán pre budúcnosť? Pre toto (?) musíme financovať jazykový ústav, ktorý sa „zabíja“ hľadaním, vymýšľaním a dokazovaním „národných“ odlišnosti? Odlišností, vhodných pre rozbíjanie? Nebolo by lepšie platiť niekoho, kto vie spájať, spriateľovať, kto vie kamarátiť a skamarátiť?

 

Viem, že sa nájdu jedinci, ktorí budú hľadať „národné“ odchýlky v „inej kultúre“ aj v kadejakom humuse. Všetko to však môžu zdôrazňovať aj všetci iní. Ale to už tak chodí.

 

Nakoniec sa dopracujeme k otázke, akým právom, Slováci okupujú (?) Goralsko, Rusnacko, Podkarpatsko, Hornouhorsko, Zemplín, Šariš, Záhorie …?  Na základe čoho? Veď jazykovo sú si oveľa odlišnejší ako s Čechmi …

 

Ale keďže je dnes 24. Decembra, prajem všetkým požehnané Vianoce, Sviatyj večur, Kračún, Bože narodzenie … Aby sme si rozumeli na celom Slovensku.

 

 

 

 

 

Pán minister, hovorte nahlas

22.04.2024

Stále sme nútení si vypočuť na čo všetko nám Európska únia či priamo Európska komisia prispeli. Raz je to na cyklo chodníky, inokedy na nákup električiek či čohosi iného. Strácam trpezlivosť s takouto ideologickou informovanosťou nás, bežných, ideológiou nezruinovaných občanov. Preto Vás vyzývam, pán minister financií, zverejňujte každomesačný [...]

Danko chce rokovať o fungovaní koalície? Bravó!

09.04.2024

Na tlačovej besede SNS odznelo: „… sme pripravení rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa zásadne mení politická mapa“. https://www.youtube.com/watch?v=c0BnrJU8uEs od 2,00 min. Musím otvorene pochváliť pána Danka, že chce rokovať o podmienkach ďalšej spolupráce koalície, čo jasne dokazuje, že si plne uvedomil svoj [...]

Nechoďte hneď do Česka, pán prezident

08.04.2024

Nechoďte tam na potvrdenie formálneho priateľstva, ani na predvedenie existujúceho pokrytectva. Áno, netreba si zatvárať oči ani pred pokrytectvom. Na českej strane sme mali možnosť vidieť neskrývané snahy o zasahovanie do politického vývoja na Slovensku, čo by sme mali rázne odmietnuť. Aspoň do chvíle, kým opäť vytvoríme spoločný štát. Lebo ten [...]

Súdna rada

Súdna rada je aktuálne v kompletnom zložení, budúce nominácie nebude komentovať

23.04.2024 12:01

Dvaja z aktuálnych členov súdnej rady, ktorých v minulosti zvolila do funkcie NR SR, však budú túto stredu vypočutí pred ústavnoprávnym výborom.

Maximilian Krah, Nemecko, AfD, eurovoľby

Nemecko zatklo muža za špionáž pre Čínu, odovzdával informácie z europarlamentu. Peking reaguje

23.04.2024 12:00, aktualizované: 12:11

Spolková generálna prokuratúra tvrdí, že sledoval aktivity čínskej opozície v Nemecku.

karlova ves, električka, bratislava, Segnerovsa

V Karlovej Vsi zrazila električka chodkyňu, skončila v nemocnici

23.04.2024 11:18

Polícia chodcom zdôrazňuje, že sú povinní dať električke prednosť aj na neriadených priechodoch pre chodcov.

kalamita, lykožrút, Čierny Balog

Mimoriadnu situáciu pre lykožrúta rozšírili aj na okresy Revúca a Detva

23.04.2024 10:56

Na lykožrútovú kalamitu v okolí Čierneho Balogu upozornili lesníci začiatkom marca.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 231
Celková čítanosť: 657423x
Priemerná čítanosť článkov: 2846x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy