Založ si blog

Môžete ísť . . . takí podnikatelia

 

Stále veľmi častá odpoveď firmy zamestnancovi, ktorý očakáva od zamestnávateľa zvýšenie platu alebo hľadá uňho pochopenie pre zmenu zmennosti napr. z troj zmennej na dvoj zmennú. Zamestnávateľ je vždy ten, kto jediný pozná pravdu, kto jediný pozná správnu odpoveď, kto jediný vie, čo je správne. Či už ide o výšku mzdy, príplatkov či organizácie práce alebo ide o názor zamestnanca.

 

V súčasnosti sa častejšie pertraktuje zvýšenie príplatkov za prácu vo sviatok a prácu v noci. A opäť sú to zamestnávatelia, ktorí jediní poznajú správnu odpoveď. A tou je, že to nie je vhodné a zníži to ich konkurencieschopnosť. Vždy je to nevhodné. Aj zvýšenie smiešnej minimálnej mzdy je nevhodné a rovnako ich to všestranne poškodzuje, priam ženie do kúta.

 

Aj keď títo zamestnávatelia, monopolisti na rozum, vedia všetko najlepšie, akosi nikdy nevedia,  že už kilometer od Bratislavy sú spomínané príplatky vo výške 100 percent základnej mzdy. Dvakrát aj trikrát vyššej. A sú konkurencieschopní. Dokonca dokážu zvalcovať tých „našich“.

 

Preto sa nazdávam, že možno už konečne nastal čas pre celú našu spoločnosť, pre mňa osobne nastal už dávno, povedať týmto „našim“ podnikateľom aby šli (trebárs aj podnikať), keď sa im tu nepáči, napríklad do Rakúska. Presne tak, ako oni diktujú svojím zamestnancom. Nech odídu a nech prenechajú podnikateľský priestor tým podnikateľom, ktorí sú konkurencieschopní aj s dvoj či dokonca štvornásobne vyššími mzdami.

 

A rovnako by si toto mali uvedomiť naše vlády a prestať dotovať desiatkami miliónov konkurencie neschopných a vytvárať vhodné podnikateľské prostredie pre schopnejších. Presne podľa vzoru správania sa podnikateľov voči zamestnancom. To ale musia naše vlády načerpať odvahu pýtať sa uchádzačov o náš podnikateľský priestor, čo nám chcú za to ponúknuť, čo za to získame. Presne ako títo podnikatelia zisťujú, čo im môže ponúknuť uchádzač o prácu, čo tým ich firma získa. Aby nedošlo k situácii, že schopní podnikatelia sem nebudú môcť prísť, lebo náš ekonomický priestor bude zahumusený neschopnými.

 

Danko chce rokovať o fungovaní koalície? Bravó!

09.04.2024

Na tlačovej besede SNS odznelo: „… sme pripravení rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa zásadne mení politická mapa“. https://www.youtube.com/watch?v=c0BnrJU8uEs od 2,00 min. Musím otvorene pochváliť pána Danka, že chce rokovať o podmienkach ďalšej spolupráce koalície, čo jasne dokazuje, že si plne uvedomil svoj [...]

Nechoďte hneď do Česka, pán prezident

08.04.2024

Nechoďte tam na potvrdenie formálneho priateľstva, ani na predvedenie existujúceho pokrytectva. Áno, netreba si zatvárať oči ani pred pokrytectvom. Na českej strane sme mali možnosť vidieť neskrývané snahy o zasahovanie do politického vývoja na Slovensku, čo by sme mali rázne odmietnuť. Aspoň do chvíle, kým opäť vytvoríme spoločný štát. Lebo ten [...]

Sklamaní a nespokojní? Pozrite sa do zrkadla a nekňučte!

07.04.2024

Vraj pán Peter Pellegrini a jeho štáb strašili voličov vojnou a stavili kampaň na šírení strachu ako vhodnej motivácie voličov a urobili z pána Korčoka kandidáta vojny a vojnového štváča. Že oklamali takto voličov a preto pán Pellegrini vyhral. Nuž verím, že ste sklamaní, ale mýlite sa a klamete ako počas celej tejto kampane. Iba to nesmiete kvôli [...]

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 230
Celková čítanosť: 654122x
Priemerná čítanosť článkov: 2844x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy