Založ si blog

Toto potrebuje mesto Žilina?

Pred pár dňami (15. alebo 16. 8) som zachytil v spravodajstve RTVS, že v Bytčici chátra kaštieľ a dve penzistky ho veľmi potrebujú pre napĺňanie svojho poslania. No a aby mali kde toto svoje poslanie vykonávať, hodil by sa im presne tento kaštieľ.

 

Z celej tejto relácie som vyrozumel, že terajší majiteľ, ktorý nehnuteľnosť kúpil s cieľom jej ďalšieho predaja, ju chce konečne predať. Predať ju chce za 3,1 mil. €, čo je päťnásobok ceny, za ktorú ju kúpil. Nuž je potrebné konečne nájsť kupca. A tým by mohlo byť mesto Žilina, ktoré za 3,1 mil. potrebuje kúpiť práve túto ruinu. No a za ďalších možno 10 mil. ju sprevádzkovať do stavu vyhovujúceho normám. Lebo nič lepšie a lacnejšie pre dve penzistky v Žiline neexistuje ani sa nedá zaobstarať. A pomôcť možno bude musieť aj RTVS.

 

Zaujala ma táto správa, nakoľko plne zodpovedá marketingovým pravidlám pre „čerpanie“ verejných peňazí. Štátnych či komunálnych. Jednoducho je potrebné vytvoriť „dopyt“, najlepšie celospoločenský, no a potom ho už len obetavosťou príslušných movitých politikov napĺňať. A už sa vyjadril v zmienenej relácii aj primátor mesta pán Choma s konštatovaním, že cena sa mu zdá vysoká, ale je pripravený s predávajúcim ďalej rokovať. To, že za 0,1 mil. je mesto schopné zaobstarať vyhovujúcu miestnosť aj pre štyri penzistky ani slovo.

 

A ktohovie, či terajší majiteľ už ten kaštieľ aj zaplatil. Nie je náhodou stále evidovaný u žilinskej nemocnice, od ktorej to kúpil (podľa slov relácie) ako neuhradená dlhodobá pohľadávka? Zažil som v mojej praxi aj to, že nový majiteľ bol už aj zapísaný v katastri nehnuteľností ako nový majiteľ (niekoľko rokov), ale kúpu nehnuteľnosti nezaplatil. A potom už závisí iba od predávajúceho, ako intenzívne sa bude domáhať svojich peňazí a úhrady kúpnej ceny.

 

A nakoniec, až sa bojím pýtať, aj keď len sám seba, či predávajúcim nebol v tomto prípade štát alebo priamo mesto Žilina (ako majiteľ či správca nemocnice), ktorá má byť teraz spätným kupcom. Iba za päťnásobok ceny … Nuž niektorí podnikať jednoducho vedia.  Aj v Žiline.

 

Viac o kaštieli sa dá vidieť aj na:  https://www.youtube.com/watch?v=MG-uxSuPJLQ

 

Danko chce rokovať o fungovaní koalície? Bravó!

09.04.2024

Na tlačovej besede SNS odznelo: „… sme pripravení rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa zásadne mení politická mapa“. https://www.youtube.com/watch?v=c0BnrJU8uEs od 2,00 min. Musím otvorene pochváliť pána Danka, že chce rokovať o podmienkach ďalšej spolupráce koalície, čo jasne dokazuje, že si plne uvedomil svoj [...]

Nechoďte hneď do Česka, pán prezident

08.04.2024

Nechoďte tam na potvrdenie formálneho priateľstva, ani na predvedenie existujúceho pokrytectva. Áno, netreba si zatvárať oči ani pred pokrytectvom. Na českej strane sme mali možnosť vidieť neskrývané snahy o zasahovanie do politického vývoja na Slovensku, čo by sme mali rázne odmietnuť. Aspoň do chvíle, kým opäť vytvoríme spoločný štát. Lebo ten [...]

Sklamaní a nespokojní? Pozrite sa do zrkadla a nekňučte!

07.04.2024

Vraj pán Peter Pellegrini a jeho štáb strašili voličov vojnou a stavili kampaň na šírení strachu ako vhodnej motivácie voličov a urobili z pána Korčoka kandidáta vojny a vojnového štváča. Že oklamali takto voličov a preto pán Pellegrini vyhral. Nuž verím, že ste sklamaní, ale mýlite sa a klamete ako počas celej tejto kampane. Iba to nesmiete kvôli [...]

Branislav Zurian

U Zuriana došlo k mnohým zmenám. Boli nevyhnutné, tvrdí Šutaj Eštok

18.04.2024 11:36

Zmeny mali podľa ministra vnútra prispieť k ukončeniu vojny v bezpečnostných zložkách.

parlament

Poslanci riešili zmeny v zložení výborov, čaká ich aj hodina otázok

18.04.2024 11:20

Dôvodom je nastúpenie nových poslancov do parlamentu.

Boris Beňa

Šutaj Eštok: Beňu v Kongu zadržali podľa informácii zo SIS pre podozrenie zo špionáže

18.04.2024 10:50

V roku 2021 bol Beňa odsúdený na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov.

CDC-Gathany-Aedes-albopictus-1  1

Invázneho ázijskeho komára prvýkrát potvrdili v Košiciach

18.04.2024 10:38

Ide o pomerne veľkého komára a potenciálneho prenášača vírusov vrátane vírusu západonílskej horúčky.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 230
Celková čítanosť: 653851x
Priemerná čítanosť článkov: 2843x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy