Založ si blog

Mzdy dohodou?

 

Podľa portálov na vyhľadávanie práce dominuje ponuka  „mzda dohodou“. Nuž pokiaľ by to bola pravda, nič proti.

 

Ale aké šance dohodovať sa má uchádzač o miesto robotníka? V čase či regióne s nezamestnanosťou postihujúcou každého desiateho? Ani jeho kvalifikačné predpoklady mu nedávajú takmer žiadne šance vyjednávať s tými, ktorí držia opraty v rukách. V skutočnosti je to iba kamufláž zo strany zamestnávateľov. Tí uplatňujú surový mzdový diktát. Žiadne dohody! A obhajujú sa tvrdením, že cena práce závisí od vzťahu ponuky a dopytu. Čím vyššia nezamestnanosť, tým nižšie mzdy. Vidíme to všade na celom svete!

 

Ak však nezamestnanosť klesne pod určitú hranicu, potom už neplatí vzťah ponuky a dopytu? Prečo sa nedohodnú s uchádzačmi o zamestnanie, keď tvrdia, že mzdu ponúkajú dohodou? Prečo neponúknu také mzdy, ktoré budú zodpovedať novému vzťahu ponuky a dopytu? Prečo hľadajú politický komplot na dovoz cudzincov? Aby zvýšili prebytok ponuky pracovných síl a mohli naďalej uplatňovať svoj mzdový diktát? A ešte pritom nehanebne ponúkať „mzdu dohodou“?

 

A aký význam má zamestnávanie cudzincov v krajine? To tiež závisí od postoja zamestnávateľov. Ak budú hľadať pracovníkov s vysokou kvalifikáciou a týmto ponúkať vysokú mzdu, pritiahnu ľudí vzdelaných, kvalifikovaných a budú tým zároveň motivovať domácich ku zvyšovaniu kvalifikácie a získaniu ponúkanej práce. Ak však budú ponúkať čo najnižšie mzdy, budú do krajiny lákať iba nekvalifikovaných jedincov a zároveň tým budú posielať odkaz domácim, že kvalifikácia je zbytočná.

 

Skúste ponúknuť vodičom o 200 € vyššie základné mzdy a zistíte, že ich je prebytok, nie nedostatok. Ale tento smer vývoja zamestnávateľom nevonia. Radšej budú zamestnávať deti. Ako v Ázii. A ešte požadovať na vláde podporu.

 

Podobné tendencie zo strany zamestnávateľov môžeme vidieť v zákazoch zverejňovať mzdu. Nie je to na žiadosť zamestnancov. Toto ustanovenie vnucujú zamestnávatelia priamo do pracovných zmlúv. Aby zakryli svoju dvojakú nečestnosť. Jednak nečestnosť, aké nízke mzdy ponúkajú za konkrétnu prácu, jednak nečestnosť, keď za rovnakú prácu neponúkajú rovnakú mzdu. Je určite nečestné za rovnakú prácu dávať nerovnakú mzdu. A toto je pravý a dosť veľký dôvod na zatajovanie konkrétnej mzdy! Táto hanebná prax je obvyklá pre mnohých zamestnávateľov. Určite pre tých, ktorí zverejňovanie miezd zakazujú.

 

Preto by volení zástupcovia ľudu nemali pristupovať na protispoločenské konanie nekorektných zamestnávateľov, ale mali by im pripomenúť, že ak je mzda vecou dohody, tak nech sa dohodnú. A nech nepožadujú a neorganizujú žiadne podrazy. Ani s podporou vlády!

 

 

 

 

Socializmus  –  kapitalizmus – stačilo!

26.03.2024

Dnešná politická situácia smeruje späť do komunizmu, s prechodným obdobím demokracie, avšak už nie do všeľudového či štátneho, ale do komunizmu celkom súkromného! Teda politiku štátu či spoločnosti už nebudú určovať ľudové vrstvy, v ktorých bude zastúpená celá štruktúra spoločnosti, ako v ére socializmu, ale iba vybraní zástupcovia oligarchov [...]

Vy nebojujete za nič, preto budete zničení

13.03.2024

Nemáte nijaký ľudský cieľ. Iba rozoštvávanie! Ženiete ľudí do vzájomného zabíjania sa a ukájate sa tým! A presviedčate iných, že ste na správnej strane. Na strane vojnových štváčov a vojnových zločincov. Štváčov a zločincov, ktorí sa ukájajú z napáchaných škôd na ľuďoch, na hospodárstve, na krajine! Zastavenie bojov označujete za [...]

Ochrana spotrebiteľa pred nepravdivou reklamou

12.03.2024

Aktivisti ochrany spotrebiteľských práv aj Európska komisia pripravujú pravidlá pre zlepšenie ochrany spotrebiteľa najmä pred nepravdivými ponukami spočívajúcimi v zľavách z ceny, ktoré zaváňajú klamstvom. Napríklad v tom, že zľava je vykresľovaná „nechtiac“ či omylom z čudných, vyšších cien. A pripravujú pravidlá: z akej ceny sa musí [...]

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 227
Celková čítanosť: 643504x
Priemerná čítanosť článkov: 2835x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy