Založ si blog

Výnimky

Pred časom sa rozbehlo preverovanie výdavkov na propagáciu v rezorte ministerstva zahraničia. Nechcem to nijako komentovať, iba ma zaujali argumenty, ktoré majú dokazovať, že všetko je v poriadku.

 

Jedným takýmto argumentom bolo tvrdenie, že neboli minuté všetky financie vyčlenené na túto propagáciu, čo by malo znamenať, že je to OK. Žiadna poznámka, že prostriedky boli vyčlenené „z brucha“. Nevadí.

 

Ďalším, opakovaným argumentom bolo, že zákon nebol porušený, keďže pre spomínané „akcie“ ministerstva platí VÝNIMKA zo zákona, konkrétne zo zákona o verejnom obstarávaní. A toto ma mimoriadne zaujalo.

 

Ihneď mi totiž napadlo, že takéto riešenie môže mať ďalekosiahle pozitívne dopady, priam nevyčísliteľnej hodnoty, pri jeho správnom uplatňovaní. Ako prvé, pre jednoduchosť uplatnenia navrhujem použiť výnimku pri dodržiavaní rýchlosti motorovými vozidlami na cestách. Znamenalo by to, že vodič smie prekročiť prikázanú rýchlosť iba vtedy, ak má naponáhlo alebo ak si myslí, že by nestihol prísť do cieľa načas. Je to identická výnimka s tou, na ktorú sa odvoláva ministerstvo zahraničných vecí. A to sú profíci.

 

Výnimka uplatnená ministerstvom však prináša iba podozrenia z nehospodárneho nakladania s financiami. Pritom výnimka uplatnená vodičmi, by znamenala obrovské úspory. Neboli by potrební policajti, resp. ich kapacita, zameraní na kontrolu rýchlosti, na následné pokutovanie a riešenie priestupkov. Neboli by potrebné desiatky predražených radarov (obstaraných možno na výnimku). Neboli by potrebné zamaskované a predražené passaty a audiny striehnuce na vodičov a redaktori zelenej vlny by ušetrili zbytočné slová. Vodiči by ušetrili čas strávený pri kontrolách, pri vybavovačkách a do cieľa by prišli včas. No jednoducho samé úspory pri správnom uplatnení výnimky. A navyše by sme sa stali krajinou, v ktorej vodiči neporušujú zákon o prikázanej rýchlosti. Prvou a jedinou na svete.

 

A nechcem ani rozoberať ďalšie úspory miliárd euro, keď správne budú uplatnené výnimky pri dodržiavaní lehoty spotreby potravín, pri dodržiavaní hygieny v obchodoch, nemocniciach, výnimky zo vzdelania, napríklad u lekárov. Nemuseli by roky študovať a trápiť sa, podobne u pilotov lietadiel. A koľko práce by ušetrili výnimky zo zákonov zakazujúcich kradnúť či páchať iné kriminálne činy. Boli by to ďalšie úspory vyšetrovateľov, prokurátorov, sudcov, väzenského personálu … no ani sa neviem zastaviť. Som si istý, že pri správnom uplatnení výnimiek by mohli také súdy úplne zaniknúť. A to pri ich súčasnom stave by bol veľkolepý, celospoločenský zisk.

 

Až sa obávam, že ani neviem rátať do akých výšok by sa vyšplhali zisky pri správnom uplatnení výnimiek. Avšak naši politickí zákonodarcovia schvália výnimky práve tam, kde tieto prinášajú iba škody. Nerozumiem tomu.

Pán minister, hovorte nahlas

22.04.2024

Stále sme nútení si vypočuť na čo všetko nám Európska únia či priamo Európska komisia prispeli. Raz je to na cyklo chodníky, inokedy na nákup električiek či čohosi iného. Strácam trpezlivosť s takouto ideologickou informovanosťou nás, bežných, ideológiou nezruinovaných občanov. Preto Vás vyzývam, pán minister financií, zverejňujte každomesačný [...]

Danko chce rokovať o fungovaní koalície? Bravó!

09.04.2024

Na tlačovej besede SNS odznelo: „… sme pripravení rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa zásadne mení politická mapa“. https://www.youtube.com/watch?v=c0BnrJU8uEs od 2,00 min. Musím otvorene pochváliť pána Danka, že chce rokovať o podmienkach ďalšej spolupráce koalície, čo jasne dokazuje, že si plne uvedomil svoj [...]

Nechoďte hneď do Česka, pán prezident

08.04.2024

Nechoďte tam na potvrdenie formálneho priateľstva, ani na predvedenie existujúceho pokrytectva. Áno, netreba si zatvárať oči ani pred pokrytectvom. Na českej strane sme mali možnosť vidieť neskrývané snahy o zasahovanie do politického vývoja na Slovensku, čo by sme mali rázne odmietnuť. Aspoň do chvíle, kým opäť vytvoríme spoločný štát. Lebo ten [...]

Peter Náhlik

Parlamentný výbor chce od poslanca Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

23.04.2024 17:45

Mal by vysvetľovať, prečo neuviedol v majetkovom priznaní za rok 2022, že vlastní vilu v Bratislave.

MK SR, ministerstvo kultury

Poslanci ukončili debatu o zmenách v FPU, hlasovať budú v stredu

23.04.2024 17:31

Zmeny majú podľa predkladateľa Michelka pomôcť kultúre. Namieta to opozícia, na zmeny nie sú podľa nej dostatočné dôvody.

SR Košice prezidentka návšteva Gymnázium Poštová KEX

Čaputová: Východné Slovensko je špecifické a nesmierne životaschopné

23.04.2024 17:25

Tento týždeň úraduje z druhého najväčšieho mesta Slovenska v rámci výkonu svojho mandátu poslednýkrát.

ÚŠP, Úrad špeciálnej prokuratúry

Spôsob kritiky bývalých prokurátorov ÚŠP je nevhodný, tvrdia krajskí prokurátori

23.04.2024 17:01

Upozornili, že kritika formou subjektívnych názorov so zjavnými prvkami antipatie je absolútne nevhodná.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 231
Celková čítanosť: 657472x
Priemerná čítanosť článkov: 2846x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy