Založ si blog

O duši – pre neveriacich

 

Nemalo by to byť pre neveriacich, lebo ako jeden kňaz povedal, všetci sú veriaci. S tým rozdielom, že jedni veria tomu a druhí onomu. V stávkových kanceláriách môžeme vidieť dokonca aj, dcérka ma upresnila, praktizujúcich veriacich. Ale nie na tých som myslel.

 

Niektorí ľudia majú pochybnosti o existencii duše, lebo ju nikto ešte nevidel, nezaznamenali ju ani najcitlivejšie prístroje. A nemáme ani žiadne iné rukolapné dôkazy. A ešte že je vraj nesmrteľná. Ako tomu uveriť?

 

Možno sú veci medzi nebom a zemou, ktoré ostanú aj naďalej ukryté pred vedou. Možno aj z dôvodu, aby veda nezastala. Preto namiesto vedy, príklad.

 

Predstavte si, že nejakou chybou či úrazom prídete o prst. A predstavte si, že prídete o dieťa či rovnako blízku osobu. Nech dôvody sú akékoľvek. Ktorá z týchto strát vás bude bolieť viac? Strata prsta či dieťaťa? Pokojne môžete priznať, že to bude strata dieťaťa. A bolieť bude aj utrpenie, ktorým toto dieťa prešlo.

 

Otázka znie: čo to teda bude bolieť? Veď v prípade straty blízkej osoby sa vám v skutočnosti ani vlas na hlave neskrivil. A pritom to bolí viac ako strata vlastných kostí. A aj samotná bolesť zo straty blízkej osoby je silnejšia ako bolesť z vlastného úrazu. Čo je to také citlivé a živo boľavé? Vy viete, že to nie je žiadna časť vášho tela. To nebolí, nemá prečo. Jemu, telu, sa ani vlas na hlave neskrivil. Čo to teda tak boli?

 

A to nie sú hlavné bolesti duše. Hlavné bolesti sú tie, ktoré pochádzajú priamo z nej. Každý preto dostal svedomie, ktoré ho jasne vedie, aby neomylne rozoznal čo jeho duší škodí a naopak, čo jeho duši prospieva. Trvalo.

 

Preto, napriek tomu, že dušu ešte nik nevidel, treba sa o ňu starať. Je večná. Nie iba o telo. To je bez dokazovania iba dočasné. A je určite prezieravé starať sa viac o blahobyt večný ako o dočasný.

 

Pán minister, hovorte nahlas

22.04.2024

Stále sme nútení si vypočuť na čo všetko nám Európska únia či priamo Európska komisia prispeli. Raz je to na cyklo chodníky, inokedy na nákup električiek či čohosi iného. Strácam trpezlivosť s takouto ideologickou informovanosťou nás, bežných, ideológiou nezruinovaných občanov. Preto Vás vyzývam, pán minister financií, zverejňujte každomesačný [...]

Danko chce rokovať o fungovaní koalície? Bravó!

09.04.2024

Na tlačovej besede SNS odznelo: „… sme pripravení rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa zásadne mení politická mapa“. https://www.youtube.com/watch?v=c0BnrJU8uEs od 2,00 min. Musím otvorene pochváliť pána Danka, že chce rokovať o podmienkach ďalšej spolupráce koalície, čo jasne dokazuje, že si plne uvedomil svoj [...]

Nechoďte hneď do Česka, pán prezident

08.04.2024

Nechoďte tam na potvrdenie formálneho priateľstva, ani na predvedenie existujúceho pokrytectva. Áno, netreba si zatvárať oči ani pred pokrytectvom. Na českej strane sme mali možnosť vidieť neskrývané snahy o zasahovanie do politického vývoja na Slovensku, čo by sme mali rázne odmietnuť. Aspoň do chvíle, kým opäť vytvoríme spoločný štát. Lebo ten [...]

Mykola Solskyj

NABU podozrieva ukrajinského ministra Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy

23.04.2024 12:18

Od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 sa na Ukrajine objavilo viacero korupčných káuz.

Súdna rada

Súdna rada je aktuálne v kompletnom zložení, budúce nominácie nebude komentovať

23.04.2024 12:01

Dvaja z aktuálnych členov súdnej rady, ktorých v minulosti zvolila do funkcie NR SR, však budú túto stredu vypočutí pred ústavnoprávnym výborom.

Maximilian Krah, Nemecko, AfD, eurovoľby

Nemecko zatklo muža za špionáž pre Čínu, odovzdával informácie z europarlamentu. Peking reaguje

23.04.2024 12:00, aktualizované: 12:11

Spolková generálna prokuratúra tvrdí, že sledoval aktivity čínskej opozície v Nemecku.

karlova ves, električka, bratislava, Segnerovsa

V Karlovej Vsi zrazila električka chodkyňu, skončila v nemocnici

23.04.2024 11:18

Polícia chodcom zdôrazňuje, že sú povinní dať električke prednosť aj na neriadených priechodoch pre chodcov.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 231
Celková čítanosť: 657426x
Priemerná čítanosť článkov: 2846x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy