Založ si blog

Piť treba vtedy, keď je človek smädný

 

Jasné, veď kedy inokedy by sme mali? Lenže v praxi to už také jasné nebýva.

 

Smäd po nápoji som použil iba obrazne. Chcem povedať, že ľudia by mali milovať keď túžia, keď sú smädní po láske, keď sa im chce. A to sú iba mladí ľudia, ľudia ktorí sú sotva dospelí až ľudia ktorí sú ešte stále mladí, ľudia ktorí svoj smäd ešte neuhasili. Mladí telom aj dušou. Nie pustými rečami. Lebo kedy je potrebné piť? Keď sa vám už nechce?

 

A keď hovorím o smäde, myslím to tak. Ináč je smädný človek, ktorý ešte len prichádza k nápoju a ináč keď sa už napil.

 

Ako však pomáha moderná spoločnosť týmto mladým ľuďom aby milovali keď sú mladí, keď sú smädní, keď po láske túžia zo všetkého najviac? Napomína ich, že nie toto, ale štúdium, práca, kariéra, peniaze, hmotné podmienky života a mnohé ďalšie veci sú dôležitejšie pre život než láska. A že majú ešte čas (niekedy len pre potechu), nech najprv vybavia dôležitejšie záležitosti. A nielen napomínanie.

 

Moderná spoločnosť poskytne takú odmenu za prácu, že človek ledva uživí sám seba. Ak vôbec prácu má. Dnešná mzda nepredpokladá, že človek si za zarobené peniaze má zaobstarať život samostatnej novej rodiny, byť schopný ju uživiť a v prípade potreby pomôcť aj tým, ktorí sa naňho spoliehajú, ktorí ho vychovali. Dnešná mzda sa spolieha práve opačným smerom. A tak si vtipkujeme na mama hotely.

 

A potom vídame mladomanželov či čerstvých zaľúbencov s občas prešedivenými či prefarbenými vlasmi, ktorí potrebujú pri milovaní pomoc lekára. Keby sa zaľúbili o desať či dvadsať rokov skôr, možno by si na lekára ani nespomenuli. Teraz konečne našli odvahu a zistili, že sa majú veľmi radi a že na to majú všetky predpoklady a tiež spoločensky sa to patrí. Len láska akosi kuľhá.

 

Pred časom som čítal pojednanie lekára, ktorý vyjadril obavu z osobných vlastností detí, narodených z „chladných“ vzťahov. Zo vzťahov, keď aktérom chýba ohnivá túžba po vzájomnosti, po novom živote a iba vykonávajú „prácu“ bez náležitých, vzájomných ohnivých emócií. Keď sa iba snažia vytvoriť rodinný dekór. Takým deťom vraj môže chýbať „náboj“ mužskosti či ženskosti s príslušným génovým vybavením. Lebo rodičia bez potrebných emócií neodovzdajú deťom všetko to čo by mali. Ak má pravdu, tak je to naozaj vážne a budúci rodičia by to mali vedieť. A nielen tí v pokročilejšom veku. Lebo aj niektorí mladí vedia „žiť“ bez lásky.

 

Viem, že žiadna záležitosť nie je taká jednoznačná, aby ju rovnako prijala celá spoločnosť. V dnešnej situácií však aj malý počin v prospech smädných po láske by možno omladil a oživil našu spoločnosť a zároveň by možno prispel k istejšej seba orientácií novonarodených.

 

A kto by neveril, nech skúsi piť rovnaký nápoj keď je ešte nekonečne smädný a piť vtedy, keď smädný nie je. A sám nech rozhodne kedy bol ten istý nápoj lepší, či dokonca taký dobrý, že nad neho nebolo a nebude. A môže to byť aj len krištáľovo čistá voda. A rovnako je to aj s láskou. Preto ju treba živiť a žiť vtedy, keď je jej čas.

 

 

 

 

Socializmus  –  kapitalizmus – stačilo!

26.03.2024

Dnešná politická situácia smeruje späť do komunizmu, s prechodným obdobím demokracie, avšak už nie do všeľudového či štátneho, ale do komunizmu celkom súkromného! Teda politiku štátu či spoločnosti už nebudú určovať ľudové vrstvy, v ktorých bude zastúpená celá štruktúra spoločnosti, ako v ére socializmu, ale iba vybraní zástupcovia oligarchov [...]

Vy nebojujete za nič, preto budete zničení

13.03.2024

Nemáte nijaký ľudský cieľ. Iba rozoštvávanie! Ženiete ľudí do vzájomného zabíjania sa a ukájate sa tým! A presviedčate iných, že ste na správnej strane. Na strane vojnových štváčov a vojnových zločincov. Štváčov a zločincov, ktorí sa ukájajú z napáchaných škôd na ľuďoch, na hospodárstve, na krajine! Zastavenie bojov označujete za [...]

Ochrana spotrebiteľa pred nepravdivou reklamou

12.03.2024

Aktivisti ochrany spotrebiteľských práv aj Európska komisia pripravujú pravidlá pre zlepšenie ochrany spotrebiteľa najmä pred nepravdivými ponukami spočívajúcimi v zľavách z ceny, ktoré zaváňajú klamstvom. Napríklad v tom, že zľava je vykresľovaná „nechtiac“ či omylom z čudných, vyšších cien. A pripravujú pravidlá: z akej ceny sa musí [...]

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 227
Celková čítanosť: 643483x
Priemerná čítanosť článkov: 2835x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy