Založ si blog

Učitelia, učitelia

 

Chceli by požívať väčšiu spoločenskú prestíž a dostávať viac peňazí. Prestíž ako učiteľ z minulosti, ktorý požíval všeobecnú úctu a bol jedným z najvplyvnejších činiteľov spoločenstva, v ktorom žil, učil. Spoločenstva obce či mesta.

 

Nuž kto by nechcel. Proti takýmto túžbam brojiť netreba, skôr sa zamyslieť, ako sa to dá dosiahnuť. Dnešní učitelia však obmedzili svoje kroky celkom na peniaze. Či už priamo na svoje osobné, teda na platy, alebo na svoje spoločné, teda na školstvo. O tom, ako zvýšia svoju spoločenskú prestíž ani slovo. Akoby sa domnievali, že na to stačia peniaze.

 

Nuž aj keď nerád, musím učiteľom pripomenúť, že v našej spoločnosti žije veľmi veľa ľudí, ktorí majú veľmi vysoké príjmy. Či už sú to politici, sudcovia, lekári (berú viac ako ministri), manažéri nebankových subjektov atd. A požívajú títo všeobecnú úctu? Či spoločenskú prestíž? Pozn.: Závisť nie je prestíž.

 

Tak prečo sa teda učitelia zamerali iba na peniaze? Nepamätám sa, že by učitelia demonštrovali proti nedostatku či priamo neexistencii učebníc. Tie nie sú dôležité? Nepamätám sa, že by učitelia demonštrovali proti zriaďovaniu ďalších a ďalších škôl, pri klesajúcom počte žiakov a študentov. Alebo sa v existujúcich školách nedokážu uplatniť? Nepamätám sa, že by učitelia protestovali proti neprimeranej hmotnosti žiačikovej školskej tašky.

 

Nepamätám sa na postoj učiteľskej verejnosti, ktorý by rázne oznámil, že o obsahu výuky bude rozhodovať učiteľská verejnosť. Na základe bohatých, vlastných skúseností. Nie frustrované figúrky, predkladajúce návrhy sexuálnej či multikulti vyuky. V tejto súvislosti si spomínam na program v nemeckej televízii, keď žiačky na praktickom vyučovaní navliekali na banány prezervatívy.

 

Nepamätám sa, na návrh reformy školstva, ktorý by vyšiel z radov škôl. Ale pamätám sa na výkriky učiteľov, že školstvo potrebuje reformu. To sami učitelia núkajú politikom a iným trápnym elementom, aby reformovali školstvo? Toto očakáva najvzdelanejšia trieda spoločnosti? Veď sa tým sami diskvalifikujú. Možno oni by mali navrhovať normy správania a nie sa podriaďovať návrhom kadekoho.

 

Chcú požívať úctu ako učiteľ z dávnej minulosti. Lenže učiteľ z dávnej minulosti bol učiteľom aj mimo školy, nie iba v škole. Učiteľ bol učiteľom aj na ulici, aj na zhromaždení občanov. Bol učiteľom, keď spoločenstvo potrebovalo odbornú, dobrú radu. Bol učiteľom, keď bolo treba napomenúť. Bol učiteľom aj pred rodičom, nie iba pred žiakom. Bol učiteľom, ktorý sa nebál, ak bolo treba, použiť trstenicu. Čo z toho robia dnešní učitelia?

 

Preto dúfam, že raz zaznie z radov škôl návrh, ktorý bude chcieť podporiť aj ostatná spoločnosť. Návrh, ktorý povzbudí spoločnosť a dodá jej odhodlania napredovať, aj keď sa pritom bude treba boriť s ťažkosťami. Ale bude to návrh, z ktorého bude presvitať nádej na celkové zlepšenie. Školstva i celej spoločnosti.

Danko chce rokovať o fungovaní koalície? Bravó!

09.04.2024

Na tlačovej besede SNS odznelo: „… sme pripravení rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa zásadne mení politická mapa“. https://www.youtube.com/watch?v=c0BnrJU8uEs od 2,00 min. Musím otvorene pochváliť pána Danka, že chce rokovať o podmienkach ďalšej spolupráce koalície, čo jasne dokazuje, že si plne uvedomil svoj [...]

Nechoďte hneď do Česka, pán prezident

08.04.2024

Nechoďte tam na potvrdenie formálneho priateľstva, ani na predvedenie existujúceho pokrytectva. Áno, netreba si zatvárať oči ani pred pokrytectvom. Na českej strane sme mali možnosť vidieť neskrývané snahy o zasahovanie do politického vývoja na Slovensku, čo by sme mali rázne odmietnuť. Aspoň do chvíle, kým opäť vytvoríme spoločný štát. Lebo ten [...]

Sklamaní a nespokojní? Pozrite sa do zrkadla a nekňučte!

07.04.2024

Vraj pán Peter Pellegrini a jeho štáb strašili voličov vojnou a stavili kampaň na šírení strachu ako vhodnej motivácie voličov a urobili z pána Korčoka kandidáta vojny a vojnového štváča. Že oklamali takto voličov a preto pán Pellegrini vyhral. Nuž verím, že ste sklamaní, ale mýlite sa a klamete ako počas celej tejto kampane. Iba to nesmiete kvôli [...]

bytovka, Čadca

Bytovku z centra Čadce idú zrovnať so zemou. Kam pôjdu jej obyvatelia?

19.04.2024 10:03

Problémový dom chce zdemolovať vlastník, hoci tam stále žijú niekoľkí ľudia. Náhradné bývanie hľadajú ťažko, mesto sa im snaží pomôcť.

migranti na poľsko-bieloruskej hranici

VIDEO: Rebríky, palice, plyn, agresívni ľudia. Lukašenko znova zaplavuje Poliakov migrantmi

19.04.2024 10:00

Poľsko znovu čelí návalu cudzincov, ktorí sa z východného smeru usilujú preniknúť na jeho územie.

policia meranie rachlosti radar

Pezinská Baba nie je diaľnica. Vodič dvojnásobne prekročil rýchlosť, prišiel o „papiere“

19.04.2024 09:56

Vodič išiel na Pezinskej Babe rýchlosťou 137 kilometrov za hodinu.

čečenci

Čečensko a Dagestan na nože. Opitého ministra zatkli, Kadyrov poslal elitné komando

19.04.2024 09:23

Pre ministra si na hranice prišlo 14 áut. Jednotka Achmat, známa aj ako kadyrovci, sa pracovníkom dagestanského ministerstva vnútra vyhrážali sa zabitím.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 230
Celková čítanosť: 654069x
Priemerná čítanosť článkov: 2844x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy