Založ si blog

Tretia cesta je nutná.

 

Vieme, kým si pamätáme, že všeľudové vlastníctvo všetkého nebolo ani ľudovo žiadané ani ekonomicky efektívne. Dnes už nik nezistí prečo všetko muselo byť štátne.

 

Avšak dnes už tiež vieme, že ani bezhraničná privatizácia všetkého nie je to pravé orechové. Aj keď privatizéri budú tisíckrát tvrdiť, že áno. Presne ako kedysi boľševici opakovane tvrdili svoje. Čo s tým?

 

Musíme všetci, celý svet, žiť v jedinom systéme? Vieme o iných možnostiach, prečo sú zakázané? Sami vrchní tvrdia, že konkurencia je potrebná. Zriaďujú aj protimonopolné úrady. Tak prečo je zakázaná konkurencia v systéme? Iba jeden systém musí mať monopol? Lebo v opačnom prípade budú ľudové referendá nelegitímne a streľba do ľudí na námestiach legitímna?

 

Vieme, máme s tým skúsenosť, aj keď dehonestovanú, že plánovanie je potrebné. Novodobí mudrci však tvrdia že nie, že anarchia je lepšia. Výsledok vidíme, ale je nám to nič platné. Musíme toto akceptovať?

 

Ochranu trhu vraj nepotrebujeme. Opäť tvrdia novodobí mudrci. Aby sme mohli kupovať lacnejšie výrobky, ktoré obstarali práve oni, mocní, na trhoch s otrokmi? Na trhoch, kde pracujúcim ľuďom, často krát deťom, nie je poskytovaná žiadna ochrana? My sa predsa nechceme (dúfam) podieľať na zdieraní slabších. My si môžeme vyrábať vlastné výrobky. Budú možno drahšie, ale my na ne budeme mať dostatok peňazí. Lebo nebudeme budovať armádu nezamestnaných, či vyhnaných do zahraničia!

 

Ľudia, ktorí nedokázali prispieť k zveľadeniu jedného štátu, chcú riadiť celú Európu. Je to ako keď analfabet vyučuje literatúru. Stačí byť v Bruseli. Lebo do Bruselu sa presťahoval rozum z celej Európy. Aspoň že ten Viktor to neakceptuje.

 

Ako to zmeniť? Nuž kým sa dá, treba skúsiť cestu demokratickú. Obyčajné voľby. Avšak volič musí otvoriť oči a nevoliť politikov preto, lebo sú ich plné billboardy. Technici ponúkli aj lacné riešenie v podobe internetu, aby ľudia získali dostatok relevantných informácií. Je však na nich, aby tieto informácie a vlastné životné skúsenosti preniesli do svojho vlastného rozhodovania. Mám na mysli všetkých. Aj tých najmladších. Už totiž skončili časy, keď ich mohli klamať rozdávaním socialistických zásob či novodobých dlžôb celého štátu.

 

Vieme vytvoriť politicko-ekonomický program, ktorý zužitkuje prednosti ako súkromného vlastníctva tak štátneho. Program, ktorý nebude šíriť anarchiu, ale plánovitý rozvoj. Lebo aj súkromný podnikateľ potrebuje určité istoty, aby ďalej zveľaďoval svoj podnik. Aby ho nezlikvidoval niekto, kto dovezie z otroctva lacné výrobky, či podvodník so štátnou dotáciou.

 

Dnes už vieme aj to, že socializmus nevymysleli budovatelia socializmu, ale že to boli budovatelia kapitalizmu. Prečo asi?

 

Ani vplyv štátu sa nedá poprieť. Vidíme to či na organizovaní sociálneho či zdravotného poistenia. Alebo aj na predaji cigariet či alkoholu. Podobne existujú inštitúcie riadené štátom ako sú polícia, súdy, školstvo, životné prostredie, vodohospodárstvo, armáda a mnohé ďalšie, ktorých riadenie je oveľa zložitejšie, ako riadenie podnikateľského subjektu. Preto nemožno paušálne znevažovať a odstrkovať štát, ako zlého manažéra čohokoľvek. Iba je potrebné stanoviť korektné pravidlá výberu štátnych manažérov.

 

A dnešná situácia vážne nabáda k hľadaniu novej cesty. Nie ako tomu bolo po nežnej, keď spiatočníci a ich prisluhovači, súc zrazu veľkí demokrati, finančne veľmi zdatní, získali monopol na všetko.

Socializmus  –  kapitalizmus – stačilo!

26.03.2024

Dnešná politická situácia smeruje späť do komunizmu, s prechodným obdobím demokracie, avšak už nie do všeľudového či štátneho, ale do komunizmu celkom súkromného! Teda politiku štátu či spoločnosti už nebudú určovať ľudové vrstvy, v ktorých bude zastúpená celá štruktúra spoločnosti, ako v ére socializmu, ale iba vybraní zástupcovia oligarchov [...]

Vy nebojujete za nič, preto budete zničení

13.03.2024

Nemáte nijaký ľudský cieľ. Iba rozoštvávanie! Ženiete ľudí do vzájomného zabíjania sa a ukájate sa tým! A presviedčate iných, že ste na správnej strane. Na strane vojnových štváčov a vojnových zločincov. Štváčov a zločincov, ktorí sa ukájajú z napáchaných škôd na ľuďoch, na hospodárstve, na krajine! Zastavenie bojov označujete za [...]

Ochrana spotrebiteľa pred nepravdivou reklamou

12.03.2024

Aktivisti ochrany spotrebiteľských práv aj Európska komisia pripravujú pravidlá pre zlepšenie ochrany spotrebiteľa najmä pred nepravdivými ponukami spočívajúcimi v zľavách z ceny, ktoré zaváňajú klamstvom. Napríklad v tom, že zľava je vykresľovaná „nechtiac“ či omylom z čudných, vyšších cien. A pripravujú pravidlá: z akej ceny sa musí [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 227
Celková čítanosť: 643658x
Priemerná čítanosť článkov: 2835x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy