Založ si blog

Agresivita na jedálnom lístku?

 

Utorok: z rozhlasových správ RTVS sa dozvedám, že niekoľko škôl v Košiciach spustilo program Druhý krok, ktorý má pomôcť eliminovať agresivitu detí a agresivitu na školách. Samozrejme, že si je nutné k tomu zakúpiť projektovú brožúru z vyspelého Západu za pár stoviek a zorganizovať školenia dotknutých učiteľov, možno tiež lektormi z vyspelého Západu, aby sa projekt mohol realizovať vo svojej plnosti.

 

Utorok o týždeň skôr, 28. Októbra. Naša tenistka v správach toho istého rádia sa chváli po víťaznom zápase, že je spokojná s tým, aká bola agresívna lebo aj preto vyhrala.

 

Nuž nebolo to prvýkrát, čo som bol nútený počúvať v správach zo športu o agresivite. Vždy som si však myslel, že šport je o inom. Agresivitu som vždy vnímal ako prejav násilnej činnosti. Či v krčmovej bitke alebo vo vojne, či medzi nespratnými tzv. fanúšikmi. Ale v športe? Kde existujú pravidlá a rozhodcovia?

 

A tak neviem čo si mám myslieť o agresivite spomínanej tenistky. To akože počas zápasu na ňu pľula a hádzala jej do tváre antuku? Alebo pri vychádzaní zo šatne jej kopla do členku a pichla prstom do oka?

 

Ale nielen od samotných športovcov to počúvam. Oveľa častejšie sa o potrebe agresivity dozvedám od športových komentátorov. A opäť z toho istého rádia. Často mi pripadajú, že sú ňou posadnutí. Alebo nevedia o čom hovoriť alebo im ešte nikto neposkytol agresívnu príučku. A tak zamorujú mediálne prostredie výplodmi uschýnajúceho umu. Ale občas sa k nim pridajú aj tréneri. Nuž čo. Asi ich zato chvália. Možno preto dva dni po, teda vo štvrtok zo zápasu basketbalistiek, opäť.

 

O športovom zápolení som mal vždy predstavu, že toto môže byť poznačené vysokým dôrazom či dôraznou hrou, keď sa súperi nevyhýbajú ani telesnému kontaktu, v športe, v ktorom to je dovolené. Alebo že športový výkon môže byť poznačený vysokou bojovnosťou, keď hráč žiadnu situáciu nevzdáva a ide do súbojov na pohľad prehratých. Ale agresivitu? Načo by tam boli rozhodcovia? A pravidlá?

 

No nielen o športe koluje agresivita. Rád si pozriem i vypočujem motoristické relácie. A čuduj sa svete, aj tam vládnu agresívne tvary áut. Tiež by som čakal, že auto môže mať tvar ľúbivý, moderný, športový či dynamický – aerodynamický. Ale agresívny?

 

A tak sa zamýšľam, či tieto prejavy sú iba dôkazom toho, že agresívni ľudia sa pretláčajú do popredia v určitých odvetviach spoločenského diania alebo je to aj dôkaz absencie zdravého rozumu niektorých jedincov, ktorí sa už pretlačili? A zároveň aj dôkaz nevhodnej tolerancie tých ostatných voči nim?

 

Mám na mysli ich šéfov. Sú vari málo agresívni a preto nedokážu zjednať nápravu? Preto som plný rozpakov zo snahy košických škôl. Sú z inej krajiny? Alebo sú rozhodnutí vzoprieť sa nerozumu aj za cenu úplného vyčerpania sa?

 

Socializmus  –  kapitalizmus – stačilo!

26.03.2024

Dnešná politická situácia smeruje späť do komunizmu, s prechodným obdobím demokracie, avšak už nie do všeľudového či štátneho, ale do komunizmu celkom súkromného! Teda politiku štátu či spoločnosti už nebudú určovať ľudové vrstvy, v ktorých bude zastúpená celá štruktúra spoločnosti, ako v ére socializmu, ale iba vybraní zástupcovia oligarchov [...]

Vy nebojujete za nič, preto budete zničení

13.03.2024

Nemáte nijaký ľudský cieľ. Iba rozoštvávanie! Ženiete ľudí do vzájomného zabíjania sa a ukájate sa tým! A presviedčate iných, že ste na správnej strane. Na strane vojnových štváčov a vojnových zločincov. Štváčov a zločincov, ktorí sa ukájajú z napáchaných škôd na ľuďoch, na hospodárstve, na krajine! Zastavenie bojov označujete za [...]

Ochrana spotrebiteľa pred nepravdivou reklamou

12.03.2024

Aktivisti ochrany spotrebiteľských práv aj Európska komisia pripravujú pravidlá pre zlepšenie ochrany spotrebiteľa najmä pred nepravdivými ponukami spočívajúcimi v zľavách z ceny, ktoré zaváňajú klamstvom. Napríklad v tom, že zľava je vykresľovaná „nechtiac“ či omylom z čudných, vyšších cien. A pripravujú pravidlá: z akej ceny sa musí [...]

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

migranti

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 227
Celková čítanosť: 643629x
Priemerná čítanosť článkov: 2835x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy