Založ si blog

Chýba osobná zodpovednosť

 

Nie raz sme počuli o tom, ako firma šla do krachu, nedokázala ani vyplatiť mzdy zamestnancom a konkurzný správca nielen že nedosiahol žiadne významné výnosy, ale často aj navrhol zrušiť konkurz pre nedostatok majetku. Podobné správy ešte počuť budeme. V každom jednotlivom prípade chýbala osobná zodpovednosť. Zodpovednosť tých, ktorí rozhodovali o všetkom podstatnom.

 

Bolo by vari niečo neetické na tom, ak by tí, ktorí vedú spoločnosť do krachu niesli osobnú zodpovednosť za dianie pred likvidáciou firmy až do ukončenia likvidácie? Určite vedeli, ako stojí ich firma. Napriek tomu však kupovali materiál aj služby, ktoré už nezaplatili. Prácu zamestnancov, ktorým tiež ostali dĺžni. Nepočul som však ani raz, aby zabudli na seba, aby aj sebe, resp. najmä sebe ostali dĺžni.

 

Čo zlé a nespravodlivé bude na tom, ak spoločníci a konatelia spoločnosti s ručením obmedzeným budú zodpovední za podlžnosti z likvidácie spoločnosti do výšky svojich napríklad dvoch ročných príjmov spred likvidácie? Samozrejme zo všetkých svojich firiem, do ktorých mohli prelievať majetok. Čo zlé a nespravodlivé bude na tom, ak vrcholoví manažéri akciových spoločností, členovia predstavenstiev a dozorných rád týchto spoločností budú zodpovední v rovnakom rozsahu? Skôr je namieste otázka – prečo ešte nie sú? Veď vedeli v dostatočnom predstihu, ako sa hospodárenie ich firmy vyvíja.

 

Bolo by niečo zlé na tom, keby rovnako boli zodpovední politici? Štátni i obecní, za škody spôsobené svojou nedobrou prácou? Čo je to za argumentáciu, že „zákon nebol porušený“!? Veď ani komunisti v socializme neporušili zákony. A predsa sme požadovali zmeny.

 

Preto by mali zákonodarcovia prijímať zákony vyhovujúce celej spoločnosti, nie jednotlivcom. Zákony ktoré pomôžu spoločnosti napredovať, nie utápať sa v problémoch. Je to veľmi jednoduché a ľahké. Stačí chcieť. Ale naši zákonodarcovia asi považujú za svojich voličov iba tých, ktorí im financujú ich lživé volebné kampane. Ako sa však vysporiadať s touto morálkou?

 

Kedysi som si myslel, že volebný program by mal byť záväzný a pred voľbami uložený na Ústavnom súde. A žiadna strana by sa od neho počas vládnutia nesmela odkloniť. A občania by mali právo sa na ÚS domáhať neplatnosti zákonov, ktoré by boli v rozpore s volebným programom vládnucej strany. Ako však dostať do života spoločnosti takúto zmenu? A nebudú potom existovať iba rovnako nejasné volebné programy?

 

Preto by ma zatiaľ politicky celkom uspokojila ekonomická zodpovednosť nezodpovedných. Možno by sa potom začali správať ako hospodári, nie ako momentálne účinkujúci pri válove. Súkromnom, štátnom či obecnom.

 

 

Socializmus  –  kapitalizmus – stačilo!

26.03.2024

Dnešná politická situácia smeruje späť do komunizmu, s prechodným obdobím demokracie, avšak už nie do všeľudového či štátneho, ale do komunizmu celkom súkromného! Teda politiku štátu či spoločnosti už nebudú určovať ľudové vrstvy, v ktorých bude zastúpená celá štruktúra spoločnosti, ako v ére socializmu, ale iba vybraní zástupcovia oligarchov [...]

Vy nebojujete za nič, preto budete zničení

13.03.2024

Nemáte nijaký ľudský cieľ. Iba rozoštvávanie! Ženiete ľudí do vzájomného zabíjania sa a ukájate sa tým! A presviedčate iných, že ste na správnej strane. Na strane vojnových štváčov a vojnových zločincov. Štváčov a zločincov, ktorí sa ukájajú z napáchaných škôd na ľuďoch, na hospodárstve, na krajine! Zastavenie bojov označujete za [...]

Ochrana spotrebiteľa pred nepravdivou reklamou

12.03.2024

Aktivisti ochrany spotrebiteľských práv aj Európska komisia pripravujú pravidlá pre zlepšenie ochrany spotrebiteľa najmä pred nepravdivými ponukami spočívajúcimi v zľavách z ceny, ktoré zaváňajú klamstvom. Napríklad v tom, že zľava je vykresľovaná „nechtiac“ či omylom z čudných, vyšších cien. A pripravujú pravidlá: z akej ceny sa musí [...]

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Francúzsko, hasiči, požiar

V Maďarsku zomrela jedna osoba pri požiari v domove dôchodcov

28.03.2024 11:17

Pravdepodobnou príčinou požiaru bolo fajčenie v posteli, vyšetrovanie však ešte prebieha.

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 227
Celková čítanosť: 643425x
Priemerná čítanosť článkov: 2834x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy