Založ si blog

Bojíte sa smrti?

Snáď denne z médií počúvam o nutnosti lepšieho manažovania zdravotníctva, o potrebe ďalších peňazí preň, o komplexnom prehodnotení poskytovaných služieb atd. Zároveň ponosy od pacientov na dlhé čakacie doby, žiadosti o zlepšenie im poskytovaných služieb a žiadosti o poskytnutie im všetkých známych liečebných procedúr. Zároveň nespokojnosť s platmi všetkých pracovníkov zdravotníctva, aj tých ktorí nedokážu zverejniť svoju výplatnú pásku aj ich neochotu pridať sa k hnutiu „Úplatky neberiem“.

 

V takých chvíľach si často spomeniem na prípad, ktorý mi pred rokmi vyrozprávala moja babka. Odohral sa kedysi začiatkom dvadsiateho storočia.

 

Jeden mladý muž, okolo dvadsať rokov, zdravotne postihnutý. Mal problémy z pohybovým ústrojenstvom, že „ho ani na vojnu nevzali“, ale to je nepodstatné. Pracoval v obci pri pomocných prácach, ako väčšina ostatných. Raz, pri spoločnej práci na hospodárstve jedného dvora, s ostatnými takmer desiatimi ľuďmi, zrazu (už nevedela čo sa presne stalo) tento mladý muž spadol na zem a upadol do bezvedomia. Všetci prítomní pribehli na pomoc. Obávali sa, že zomrie. A tak ho „treli“. To bolo jediné čo preňho vedeli urobiť. Snažili sa mu rozprúdiť krv.

 

Po chvíli sa tento chlapec naozaj prebral k životu. A povedal: Prečo ste ma volali naspäť? Ja som kráčal po schodoch, nad ktorými žiarilo krásne svetlo. Ja som kráčal k tomu svetlu a veľmi som sa tešil. Bolo veľmi pekné. A iba kvôli vám som sa musel vrátiť. Prečo ste ma nenechali odísť? Prečo ste ma volali späť?

 

Všetci ostali poriadne zaskočení. Nato jedna žena ho zakryla akousi plachtou, sadla si k nemu, aby sa s ním rozprávala a ostatným rozkázala aby mu dali pokoj a prestali s oživovaním. Po chvíli chlapec zomrel.

 

Viem, že keby dnes tak fungovala záchranka, asi by všetci jej zamestnanci skončili pred súdom za množstvo protiprávnych skutkov. Lenže.

 

Je to až také zlé, nechať človeka ísť tam, kam on chce ? Kde mu možno bude lepšie? Občas mi napadá, že ľudia veriaci v Stvoriteľa možno ani netúžia po lekárskej starostlivosti. Podľa toho čo je popísané na náhrobných kameňoch by ich malo byť aj pomerne veľa.  Áno, aj oni sú ohrozovaní na zdraví. No a čo? Jeden z mála dôvodov potreby lekárskej pomoci je odstránenie akútnej bolesti, ak sa dá. Ale ináč to zdravie možno nie je až také dôležité. Do určitej chvíle možno áno. Kým deti dorastú, kým sa osamostatnia. Ale potom by sa ľudia možno už nemuseli tak veľmi strachovať o svoje zdravie. Alebo áno?

 

A tak so zmiešanými pocitmi počúvam, ako sa mnohí domáhajú najkomplikovanejších lekárskych zákrokov. Snáď aby si ešte požili. A počúvam zároveň aj z domova dôchodcov, z ústavu pre dlhodobo chorých i z nemocnice, ako tam niektorí takto poliečení žijú. Niet im čo závidieť.

 

Myslím, že väčšina čitateľov bude tento blog považovať za zmätený. Pritom väčšina, podľa toho čo je popísané na náhrobných kameňoch, aj podľa toho ako vyprevádzajú hokejistov, hercov, spevákov do hokejového, hereckého či speváckeho neba, by mala súhlasiť.

 

Alebo je to tak, že tomu čo napísali a čo povedali neveria? Je to tak, že ľudia netúžia ísť na stretnutie so Stvoriteľom? Ani v pokročilom veku, ani s uboleným telom, ani so zničeným zdravím či po splnení všetkých svojich budovateľských úloh tu na Zemi? Alebo sa toho stretnutia nebodaj obávajú? Ale nemali by, ak žili čestne. Lebo o čo viac sa budú báť, o to viac peňazí budú na zdravotníctvo potrebovať. Bez ohľadu na efekt. Prečo však musia tomu zdravotníctvu rovnakým dielom platiť aj tí, ktorí sa tu nechystajú byť večne?

 

 

 

Socializmus  –  kapitalizmus – stačilo!

26.03.2024

Dnešná politická situácia smeruje späť do komunizmu, s prechodným obdobím demokracie, avšak už nie do všeľudového či štátneho, ale do komunizmu celkom súkromného! Teda politiku štátu či spoločnosti už nebudú určovať ľudové vrstvy, v ktorých bude zastúpená celá štruktúra spoločnosti, ako v ére socializmu, ale iba vybraní zástupcovia oligarchov [...]

Vy nebojujete za nič, preto budete zničení

13.03.2024

Nemáte nijaký ľudský cieľ. Iba rozoštvávanie! Ženiete ľudí do vzájomného zabíjania sa a ukájate sa tým! A presviedčate iných, že ste na správnej strane. Na strane vojnových štváčov a vojnových zločincov. Štváčov a zločincov, ktorí sa ukájajú z napáchaných škôd na ľuďoch, na hospodárstve, na krajine! Zastavenie bojov označujete za [...]

Ochrana spotrebiteľa pred nepravdivou reklamou

12.03.2024

Aktivisti ochrany spotrebiteľských práv aj Európska komisia pripravujú pravidlá pre zlepšenie ochrany spotrebiteľa najmä pred nepravdivými ponukami spočívajúcimi v zľavách z ceny, ktoré zaváňajú klamstvom. Napríklad v tom, že zľava je vykresľovaná „nechtiac“ či omylom z čudných, vyšších cien. A pripravujú pravidlá: z akej ceny sa musí [...]

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.

machaj

SNS vyzýva riaditeľa RTVS Machaja, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

28.03.2024 15:05

Národniari zároveň oznámili, že sa v tejto súvislosti obrátia na príslušný výbor Národnej rady SR.

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

Mahmúd Abbás

Palestínska samospráva má novú vládu

28.03.2024 14:51

Jej predsedom bude dlhoročný poradca prezidenta Muhammad Mustafá.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 227
Celková čítanosť: 643453x
Priemerná čítanosť článkov: 2835x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy