Založ si blog

Poisťovne? Tunelári sú to!

 

Poisťovne boli vždy zriaďované za účelom vytvorenia solidárneho valu, ktorý pomáha pri vzniku neočakávaných a nechcených udalostí. Pomáha tým, ktorých nehoda, poistná udalosť postihla. Aj dnes je tento účel deklarovaný, ale už je to iba kamufláž. Skutočný zmysel existencie poisťovní je tvorba zisku! Nič iné! Iba tvorba zisku. Založená na strachu a zastrašovaní.

 

Veľmi nevhodne to ukladá aj Obchodný zákonník, ktorý v § 2 ods. (1) stanovuje: Podnikaním sa rozumie sústavná činnosť vykonávaná … za účelom dosiahnutia zisku.

 

Prečo by poistenie malo byť ziskové? Aký úmysel viedol všetkých, ktorí toto uzákonili? Nemá to ostať pri pôvodnej myšlienke, že poistenie je tvorba solidárneho, ochranného valu? Prečo by poistenie malo vytvárať zisk? A komu? Tým čo pomocou klamlivých štatistík ukracujú poistencov? Na toto potrebuje štát poisťovne? Aby bol kto ochudobňovať ľudí a firmy? Aby ľudia v konečnom dôsledku nedostali to, čo do poistenia, do fondu solidarity vložili? Toto potrebuje svet?

 

Na princípe vytvárania solidarity nenachádzam nič zlé. A prihováram sa za jeho uplatňovanie. Pochopiteľne, aby nedochádzalo k zneužívaniu tejto solidarity, používa sa pri vzniku poistných udalostí spoluúčasť poškodeného, ktorej cieľom je zabezpečiť dostatočný záujem poisteného predísť vzniku poistnej udalosti. Lebo vďaka spoluúčasti utrpí tak či onak určitú škodu. Aj keď mu poisťovňa poistnú sumu uhradí. Škoda však bude len čiastočná, bude len poplatkom za nedostatočnú prevenciu, či za smolu, ktorá sa z času na čas na človeka prilepí. A to je princíp, na ktorom sa poisťovníctvo buduje, princíp, na ktorom si budujú svoje poistenie aj poistenci. Väčšina z nich zároveň dúfa, že poistná udalosť nikdy nenastane a oni iba zaplatia poplatok ako ochranu od všetkého zlého.

 

Prečo by poisťovníctvo malo vytvárať zisk? Prináša spoločnosti úžitok? Prispieva zisk poisťovne k tvorbe nejakých úžitkových hodnôt pre spoločnosť? Prispieva k rastu životnej úrovne? Prispieva k rastu spokojnosti poistencov poisťovne? Prispieva tvorba zisku poisťovne k väčšej solidarite? Nie je to tak, že zisk poisťovne ukracuje práve solidaritu, kvôli ktorej sú poistenci poistení? A ide o miliardy.

 

A to nie je všetko. Ďalšie značné sumy poisťovne vylejú do zaisťovacích, väčšinou spriaznených a z pohľadu Slovenska vždy zahraničných spoločností, čo je forma poistenia poisťovne.

 

Okrem toho tu vyvstáva otázka, ktorá môže byť zdrojom nárastu nacionalizmu. Predstavme si (alebo si prečítajme výročné správy poisťovní), že tieto obrovské zisky vytvorené zo skracovania solidárneho valu jednej krajiny, jej spoločnosti, sa odvedú do inej krajiny, inej spoločnosti. Môže sa tak diať, keď je majiteľom poisťovne cudzozemec. Poznáte poisťovňu, ktorá by bola slovenská? Podobne sa môžu pýtať obyvatelia iných, nám podobných krajín.

 

V tejto súvislosti by štáty mali prejaviť svoj postoj, teda že nemajú záujem na tvorbe takéhoto zisku, že nemajú záujem na ukracovaní solidarity vlastných poistencov a zdaniť zisk poisťovni sadzbou až deväťdesiat percent. Aby sa peniaze za poistenie vrátili do úhrady nákladov na poistné udalosti! Možno by následne klesli poistné sumy na krytie poistných udalostí. A možno by boli zvýšené poistné plnenia za poistné udalosti, keďže zisk by prestal byť pre poisťovne takou prioritou. A poistenci by sa nemuseli obracať na štát so žiadosťami o pomoc, lebo aj keď boli poistení, poistné plnenie im nepokrylo škody z poistnej udalosti, ako sa deje nie ráz.

 

Už dlhšiu dobu prebieha tlak najbohatších krajín sveta na najväčšie ázijské krajiny, aby tieto otvorili svoje trhy poisťovniam. Sám som zvedavý ako si s tým poradia. Mali by však vedieť čo robia a mali by sa spýtať svojich ľudí, či práve takéto podnikanie zahraničných firiem im chýba. Viem, že ani nás sa nepýtali, ale to neznamená, že je to tak správne.

 

 

Danko chce rokovať o fungovaní koalície? Bravó!

09.04.2024

Na tlačovej besede SNS odznelo: „… sme pripravení rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa zásadne mení politická mapa“. https://www.youtube.com/watch?v=c0BnrJU8uEs od 2,00 min. Musím otvorene pochváliť pána Danka, že chce rokovať o podmienkach ďalšej spolupráce koalície, čo jasne dokazuje, že si plne uvedomil svoj [...]

Nechoďte hneď do Česka, pán prezident

08.04.2024

Nechoďte tam na potvrdenie formálneho priateľstva, ani na predvedenie existujúceho pokrytectva. Áno, netreba si zatvárať oči ani pred pokrytectvom. Na českej strane sme mali možnosť vidieť neskrývané snahy o zasahovanie do politického vývoja na Slovensku, čo by sme mali rázne odmietnuť. Aspoň do chvíle, kým opäť vytvoríme spoločný štát. Lebo ten [...]

Sklamaní a nespokojní? Pozrite sa do zrkadla a nekňučte!

07.04.2024

Vraj pán Peter Pellegrini a jeho štáb strašili voličov vojnou a stavili kampaň na šírení strachu ako vhodnej motivácie voličov a urobili z pána Korčoka kandidáta vojny a vojnového štváča. Že oklamali takto voličov a preto pán Pellegrini vyhral. Nuž verím, že ste sklamaní, ale mýlite sa a klamete ako počas celej tejto kampane. Iba to nesmiete kvôli [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji: Hygienici evidujú 74 prípadov ochorenia

19.04.2024 12:21

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 230
Celková čítanosť: 654091x
Priemerná čítanosť článkov: 2844x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy