Založ si blog

Životaschopnosť

Máme mnohé historické skúsenosti a poznatky a mali by sme byť schopní identifikovať súčasnosť aj predvídať budúcnosť. Aká bude?

 

Dnešok je poznačený tým, že spoločnosť je zahlcovaná rozumami dnešných o minulosti, o tom, ako tí pred nimi robili zle. Či už riadili štát, či riadili mesto alebo štátny či mestský podnik. Spoločnosť je zahlcovaná správami dnešných obetavcov, ako sa oni boria za lepšiu a spravodlivejšiu spoločnosť. A my vieme, že po ich výmene sa opäť budeme dozvedať, čo všetko a ako robili zle. Nedozvedáme sa však takmer nič o tom, čo robiť, pre dosiahnutie určitého stavu budúcnosti. A akej budúcnosti. Akoby nik nemal tušenia, aká spoločnosť môže, či má byť. Chce sa mi zvolať, futurológovia kde ste? Nástup!

 

Súčasná spoločnosť je poznačená názormi expertov, ktorí hovoria čo im príde na jazyk. V otázkach hospodárskej politiky je to už pravidlo. Riešia krízu, o ktorej vedia z novín. S hrdosťou navrhujú riešenia presne opačné než navrhujú iní experti toho istého odboru. Svet má expertov, politikov a manažérov najdrahších v histórii planéty a zároveň chaos, ktorý je pravidlom dňa. Čudné. Aspoň pre mňa.

 

Ešte chvíľu budú navrhovať zodpovedné míňanie štátnych rozpočtov za súčasného navrhovania inými expertmi, že treba podporiť tých, ktorí míňajú nezodpovedne. A keď pochopia, že to nikam nevedie, navrhnú míňanie, ktoré prerastie v nekontrolovateľné plytvanie a znehodnocovanie mien. Na to sa môžeme spoľahnúť. Lebo nevedia kam zo zlej hospodársko-sociálnej situácie, do ktorej spoločnosť zaviedli. Je jedno či európsku, americkú alebo v obmedzenom slova zmysle globálnu. Smoliari, ktorí si tvoria menové rezervy. Budú to kolosálne straty.

 

Aby sme mohli mať aspoň v predstavách nejakú budúcnosť, mali by sme byť okrem iného aj životaschopní. Aj keď životaschopnosť je len časťou nutných predpokladov pre akúkoľvek budúcnosť. Kladiem si preto otázku, aká životaschopná je naša spoločnosť? Ktorá spoločnosť je životaschopnejšia?

 

Spoločnosť, ktorá sa zožiera už vo svojom vnútri ošklbávaním slabších silnejšími alebo spoločnosť, ktorá podporuje životaschopnosť a spokojnosť všetkých svojich členov? Spoločnosť, ktorá dokáže ako celok s jasnou víziou kráčať do budúcnosti a spoločne sa boriť s ťažkosťami alebo spoločnosť, v ktorej sa bez vízie vzájomne okrádajú, odstrkujú a kontrolujú či nedochádza k okrádaniu a odstrkovaniu? Je údernejšia armáda, ktorá je zostavená z oddaných vojakov alebo armáda, ktorá má vo svojom strede odvrhovaných prípadne aj hladných? Je trvácnejšia rodina, v ktorej si všetci vzájomne pomáhajú a ctia sa alebo rodina, v ktorej silnejší rozkazujú slabším ako im to kedy vyhovuje? Stále mám na mysli ekonomiku.

 

 

Vieme, že svet je zložený z viacerých typov spoločenského zriadenia. A vieme, že takto to bolo aj v celej histórii. Preto by sme sa mali vzdať predstáv, že celý svet bude jednotný. A vybrať si to, čo je lepšie. Je aj z čoho vyberať, iba sa neslobodno nechať viesť slepými lodivodmi. V strednej Európe sa nám už nejedno spoločenstvo rozpadlo. Určite to malo svoje príčiny. Boli tieto príčiny odstránené? Osobne pochybujem. Dnes budujeme oveľa väčšiu, zjednotenú Európu. Obstojí jej životaschopnosť a súdržnosť pred svetom? Pred samotnými Európanmi? Pred jednotou a životaschopnosťou iných, možno konkurenčných spoločností?

 

Danko chce rokovať o fungovaní koalície? Bravó!

09.04.2024

Na tlačovej besede SNS odznelo: „… sme pripravení rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa zásadne mení politická mapa“. https://www.youtube.com/watch?v=c0BnrJU8uEs od 2,00 min. Musím otvorene pochváliť pána Danka, že chce rokovať o podmienkach ďalšej spolupráce koalície, čo jasne dokazuje, že si plne uvedomil svoj [...]

Nechoďte hneď do Česka, pán prezident

08.04.2024

Nechoďte tam na potvrdenie formálneho priateľstva, ani na predvedenie existujúceho pokrytectva. Áno, netreba si zatvárať oči ani pred pokrytectvom. Na českej strane sme mali možnosť vidieť neskrývané snahy o zasahovanie do politického vývoja na Slovensku, čo by sme mali rázne odmietnuť. Aspoň do chvíle, kým opäť vytvoríme spoločný štát. Lebo ten [...]

Sklamaní a nespokojní? Pozrite sa do zrkadla a nekňučte!

07.04.2024

Vraj pán Peter Pellegrini a jeho štáb strašili voličov vojnou a stavili kampaň na šírení strachu ako vhodnej motivácie voličov a urobili z pána Korčoka kandidáta vojny a vojnového štváča. Že oklamali takto voličov a preto pán Pellegrini vyhral. Nuž verím, že ste sklamaní, ale mýlite sa a klamete ako počas celej tejto kampane. Iba to nesmiete kvôli [...]

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 230
Celková čítanosť: 654140x
Priemerná čítanosť článkov: 2844x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy