Založ si blog

Trhový mechanizmus už nie?

Vraj prežívame hospodársku a finančnú krízu. Keby len to! To by sme poľahky prekonali. Lenže my prežívame krízu oveľa hlbšiu. Prežívame krízu z dlhodobého uplatňovania ľudovej múdrosti: „múdrejší ustúpi“. Áno, to čo prežívame nie je kríza finančná ani hospodárska, je to kríza z preferovania darebákov a hlupákov. Evidentne ľudová múdrosť s takým niečím nepočítala.

 

Do čela mnohých ťažiskových sfér spoločensko-ekonomického života sa natlačili hlupáci, lebo si myslia, že tomu rozumejú. Mnohých hlupákov tam natlačili iní, lebo si myslia, že je dobré, že tomu nerozumejú. To čo dnes prežívame je výsledok práve toho. Ale k veci.

 

V USA zachraňovali finančný, predovšetkým bankový sektor, vraj pre finančnú stabilitu krajiny. Zachraňovali financie pred dôsledkami „celosvetovej“ krízy. Jasné, že to nebola pravda! Zachraňovali darebákov v bankovníctve a vo finančnom sektore. Klamstvami o svetovej hospodárskej kríze chceli zabrániť tomu, aby sa aj laická verejnosť dozvedela, že financie riadia darebáci. A že práve títo darebáci sú príčinou vraj „svetovej“ krízy.

 

Aby to nestačilo, máme ten istý scenár v EU. Vraj treba pomôcť Grécku, lebo ináč by bola ohrozená stabilita eura! Jasné, že sú to klamstvá. Nakoniec ekonómovia radia, ak by Grécko nebolo členom EURO-zóny, mohlo by devalvovať vlastnú menu a touto cestou pomôcť riešiť hospodárske problémy. A čuduj sa svete, to čo by Grécku pomohlo, EURO zóne by uškodilo …

 

A keďže najväčší tupci sú najmenej ochotní pripustiť svoju neschopnosť, zariadili to tak, že to štát, v našom prípade EURO zóna, zachraňuje svoju vlastnú stabilitu. Nie ich tuposť a darebáctvo! Veď akože by to vyzeralo, že najlepšie platení manažéri sú najväčší trpáci? Toto nesmú pripustiť za žiadnych okolností! Veď to by poškodilo obraz celej spoločnosti v očiach nielen domácej, ale aj zahraničnej verejnosti! A dôveru v dotknuté inštitúcie! Preto obyčajní smrteľníci si pritiahnú opasky, aby nenásytným a neschopným manažérom v bankách a na burzách a predovšetkým ich majiteľom vytvorili plánované zisky. Kapitalistická demokracia je už raz taká a iná nikdy nebude.

 

A tak mi vyvstáva otázka, čo je príčinou toho, že vodcovia krajín a sveta sa dávajú najímať za hlásateľov klamstiev? Vedia veľmi dobre, že klamú. Vedia veľmi dobre, že týmito klamstvami len zakrývajú a podporujú darebákov vo svete financií. Za akú odmenu to robia? Čo za to berú? Povedia to niekedy? Alebo si dajú do zákona, že ONI nemusia preukazovať pôvod svojich príjmov? Že už to v zákone majú?

 

Prečo zachraňujú neschopných, ktorí požičali na nenávratné projekty? Prečo zachraňujú tých, ktorí za zlé investovanie si už vyplatili odmeny a ďalšie sa chystajú si vyplatiť?

 

Čo vedie lídrov krajín, aby týchto darebákov chránili a podporovali? Veď, ak by Grécku nebola poskytnutá pomoc, nič horšieho by sa nestalo než to, že tí, ktorí sa pasujú za znalcov financií by vykázali obrovské straty, prípadne by zbankrotovali. Boli by to určite veľké bankové domy a rôzne investičné, sporiace a poistné fondy a inštitúcie. A to by bolo aj správne! Takto má fungovať trhový mechanizmus! Alebo už nie?

 

A tak, pri všetkej úcte voči pani Merkelovej, postavila sa do čela hnutia, ktoré chce politickým tlakom zabezpečiť očakávané zisky nemeckým zlým finančníkom a ich majiteľom. Lebo nemecké bankové domy sú na poprednom mieste zarábajúcich na pôžičkách pre Grécko. To isté platí o všetkých lídroch, ktorí sa do tohto prúdu ochotne zaradili. Do prúdu, ktorý robí štátne tajomstvo zo zistenia, že finančný sektor riadia darebáci. Nevynímajúc ani bankový dohľad v tej ktorej krajine.

 

Môžeme si byť istí, že všetci politickí lídri, ktorí sa pridali do tohto čudného prúdu, obdržali štatistiku bankového sektora vlastnej krajiny, aby vedeli, čo ich čaká, ak Grécko podporia a čo ak nepodporia. A následne všetci darebáci svojim postojom potvrdili a potvrdzujú, že veľkokapitalisti zbankrotovať nesmú!

 

V podstate okatejšie ako kedykoľvek v histórii môžeme sledovať, ako politici zachraňujú kapitalistov, ktorí prispievali a budú prispievať týmto politikom darebákom na ich nenásytnosť a udržanie sa pri politických válovoch. Dúfam len, že títo darebáci politici nebudú rozširovať svoje kamarátstva o ďalších darebákov kapitalistov, ktorí tiež nesmú zbankrotovať. Lebo proletári toľko našetrené určite nemajú.

 

Ale pozor! V Ázii možno ľudovú múdrosť: „múdrejší ustúpi“, nepoznajú a neuctievajú. A onedlho nám prezradia aké je naše nové poslanie a kde je naše miesto …

 

 

Pozn.: Tento blog bol zverejnený aj na serveri http://durila.blog.idnes.cz/, 28. 5. 2010.

 

Danko chce rokovať o fungovaní koalície? Bravó!

09.04.2024

Na tlačovej besede SNS odznelo: „… sme pripravení rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa zásadne mení politická mapa“. https://www.youtube.com/watch?v=c0BnrJU8uEs od 2,00 min. Musím otvorene pochváliť pána Danka, že chce rokovať o podmienkach ďalšej spolupráce koalície, čo jasne dokazuje, že si plne uvedomil svoj [...]

Nechoďte hneď do Česka, pán prezident

08.04.2024

Nechoďte tam na potvrdenie formálneho priateľstva, ani na predvedenie existujúceho pokrytectva. Áno, netreba si zatvárať oči ani pred pokrytectvom. Na českej strane sme mali možnosť vidieť neskrývané snahy o zasahovanie do politického vývoja na Slovensku, čo by sme mali rázne odmietnuť. Aspoň do chvíle, kým opäť vytvoríme spoločný štát. Lebo ten [...]

Sklamaní a nespokojní? Pozrite sa do zrkadla a nekňučte!

07.04.2024

Vraj pán Peter Pellegrini a jeho štáb strašili voličov vojnou a stavili kampaň na šírení strachu ako vhodnej motivácie voličov a urobili z pána Korčoka kandidáta vojny a vojnového štváča. Že oklamali takto voličov a preto pán Pellegrini vyhral. Nuž verím, že ste sklamaní, ale mýlite sa a klamete ako počas celej tejto kampane. Iba to nesmiete kvôli [...]

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 230
Celková čítanosť: 654141x
Priemerná čítanosť článkov: 2844x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy