Založ si blog

O dôchodkoch: II. pilier alebo barla?

Keďže, podľa súčasnej vládnej garnitúry, sú financie v dôchodkových správcovských spoločnostiach (DSS) bezpečné a ziskové a najlepšie sú práve tam vložené, kladiem si viaceré otázky:

 

Prečo chcú zákonom nútiť všetkých aby do DSS, do tohto „ziskového“ vlaku, vstupovali? Vari ľudia sami nespoznajú, že je to dobré?

 

Prečo do druhého piliera (alebo do DSS) nemôžu vstupovať zamestnanci ozbrojených zložiek? Lebo by mohli po „uverejnení výsledkov hospodárenia“ týchto spoločnosti, rozumej výšky dôchodku z II. piliera, adekvátne zareagovať? Jasné, že sa toho politici boja, aj ten „neomylný“. Ale nepriznajú to!

 

Prečo banky, poisťovne a najväčšie finančné skupiny založili DSS? Veď si mohli založiť iné investičné fondy, v ktorých by ich štát neobmedzoval podnikateľskými pravidlami! A prečo chcú podnikať s cudzími peniazmi? Oni chcú zarábať pre niekoho iného? Pre penzistov? S tým sa dnes človek len tak nestretne!

 

Prečo do týchto a takých istých investičných fondov, nevložia všetky svoje finančné prostriedky všetky banky a materské spoločnosti založených DSS-iek? Keď je to také bezpečné a efektívne? Veď by to bolo také jednoduché!

 

Prečo vrcholoví manažéri bánk a investičných fondov odmietajú prijať odmenu za uplynulé obdobie podľa budúcich výnosov vlastných investícií? Teda vlastnej práce? Napríklad v priebehu nasledujúcich dvoch troch rokov? Prečo radšej „berú“ okamžitú, výplatu? Lebo investujú podobne ako v lotérii? Pretože v drvivej väčšine prípadov, ak nie vo všetkých, nepoznajú a nikdy na vlastné oči nevideli firmu, akcie ktorej kupujú či predávajú?

 

Prečo dnešná vládna garnitúra núti ľudí dávať peniaze súkromným DSS-kam, ktoré odmietli a vždy odmietnu prijať záruku, že dôchodok z DSS (pri rovnakých podmienkach) dosiahne aspoň výšku dôchodku z prvého, priebežného piliera? Čo z toho vládna garnitúra má, že sa tak usiluje?

 

Druhý pilier a DSS bude určite výhodný pre materské spoločnosti (tento význam je prvoradý). Tieto budú môcť poľahky predávať DSS-kam svoje zlé a stratové investície. DSS-ky ich „ochotne“ kúpia! Veď budúci penzisti to nejako znesú. Nič iné im ani neostane!

 

Bude výhodný aj pre ministerstvá financií, ktoré si takto budú mať kde požičiavať peniaze na politické ambície aj avantúry svojich vlád. A dnešná doba veľmi názorne ukazuje, koľko peňazí politici dokážu minúť! Príkladom je celá EÚ.

 

A v neposlednom rade bude druhý pilier výhodný aj pre manažérov, obchodníkov a radových zamestnancov DSS, ktorí sa v nich budú pár rokov živiť.

 

A že sa vládna garnitúra neobáva? Veď prečo aj. Je tu predpoklad, že vďaka pravidelnému, mesačnému prísunu nových peňazí, budú penzijné fondy, kým nebudú musieť urobiť vyučtovanie, stále vo „výbornej kondícii“ (snáď aj BMG by bol). A po rokoch tu už nebudú a „zodpovedné“ budú nanajvyš tak kapitálové trhy …

 

Pán minister, hovorte nahlas

22.04.2024

Stále sme nútení si vypočuť na čo všetko nám Európska únia či priamo Európska komisia prispeli. Raz je to na cyklo chodníky, inokedy na nákup električiek či čohosi iného. Strácam trpezlivosť s takouto ideologickou informovanosťou nás, bežných, ideológiou nezruinovaných občanov. Preto Vás vyzývam, pán minister financií, zverejňujte každomesačný [...]

Danko chce rokovať o fungovaní koalície? Bravó!

09.04.2024

Na tlačovej besede SNS odznelo: „… sme pripravení rokovať o podmienkach fungovania koalície do budúcna, pretože sa zásadne mení politická mapa“. https://www.youtube.com/watch?v=c0BnrJU8uEs od 2,00 min. Musím otvorene pochváliť pána Danka, že chce rokovať o podmienkach ďalšej spolupráce koalície, čo jasne dokazuje, že si plne uvedomil svoj [...]

Nechoďte hneď do Česka, pán prezident

08.04.2024

Nechoďte tam na potvrdenie formálneho priateľstva, ani na predvedenie existujúceho pokrytectva. Áno, netreba si zatvárať oči ani pred pokrytectvom. Na českej strane sme mali možnosť vidieť neskrývané snahy o zasahovanie do politického vývoja na Slovensku, čo by sme mali rázne odmietnuť. Aspoň do chvíle, kým opäť vytvoríme spoločný štát. Lebo ten [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

durilamichal

O lepších časoch bez pokrytectva

Štatistiky blogu

Počet článkov: 231
Celková čítanosť: 657548x
Priemerná čítanosť článkov: 2847x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy